Videoportreti

Naši obrazi

Lektorsko društvo Slovenije je ob svoji 25-letnici, predvsem pa v tako in drugače individualiziranih časih, svoje članice, člane, kolegice in kolege povabilo, da razkrijemo svoje obraze. Množino samostalnika obraz smo pri tem izbrali zelo premišljeno, tudi zaradi sodelovanja s sorodnimi jezikovnimi poklici oziroma njihovimi reprezentativnimi združenji (v projektu Če nisi preveden, ne obstajaš …. Če nisi jezikovno urejen, ne obstajaš) ter članstva posameznih kolegov in kolegic v več društvih. Vse videoportrete objavljamo na društvenem kanalu YouTube.

Prva se nam je v skupnem videu iz omenjenega projekta predstavila Tea Kačar, lektorica in zvesta dolgoletna članica našega društva.

V drugem videoportretu se predstavlja Darinka Koderman Patačko, lektorica, prevajalka in podnaslovna prevajalka, pomembna sodelavka javne radiotelevizije.

V naslednjem se nam predstavlja Maja Sužnik, kolegica lektorica in prevajalka, članica našega in prevajalskega društva.

Svoj kamenček k mozaiku videoportretov je dal tudi Rok Dovjak, lektor na TV Slovenija, tam še sodelavec za jezikovno in fonetično usposabljanje radijskih in televizijskih voditeljev, z izobrazbo tudi na naravoslovnem področju, v našem društvu pa se rad loti dragocenega jezikoslovnega raziskovanja.

V petem videoportretu se predstavi Kristina M. Pučnik, lektorica in jezikovna svetovalka ter šesta predsednica Lektorskega društva Slovenije.

Šesti videoportret je nastal poleti z Mojco Blažej Cirej, kolegico lektorico, ki je poleg tega radijska in televizijska napovedovalka ter novinarka Tednika na TV Slovenija. Zadnja leta dela na Radiu Slovenija kot lektorica in voditeljica nočnega programa.