Besedilni korpusi

Besedilni korpusi so velike zbirke elektronsko obdelanih besedil, ki omogočajo temeljit vpogled v jezik na različnih področjih. Dajejo odgovore na številna vprašanja, vendar jih moramo tako kot vse druge jezikovne pripomočke znati uporabljati. To se je pokazalo tudi na našem pogovoru.

Presenetili so nas trije izkušeni avtorji besedilnih korpusov Fida in FidaPLUS – dr. Nataša Logar s Fakultete za družbene vede, dr. Simon Krek z Instituta Jožef Stefan in dr. Iztok Kosem s Trojine, zavoda za uporabno slovenistiko. Tako se nam je ponudila priložnost, da smo izmenjali izkušnje sestavljavci in uporabniki.

Pogovarjali smo se o referenčnih korpusih Nova beseda, Fida in FidaPLUS. Ti dajejo celovito podobo jezika in so izhodišče za sestavljanje slovnic in slovarjev.

Nova beseda je skupno delo Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša in ZRC SAZU – Laboratorija za korpus slovenskega jezika. Ugotovili smo, da ima ta korpus najširši krog uporabnikov. V njem je več kot tristo milijonov besed, a jih je kar dve tretjini izpisanih iz dnevnika Delo, kjer premalo skrbijo za jezik, da bi ta vir lahko bil zanesljiva podlaga za jezikovno normo.

Referenčni korpus Fida je nastal leta 1999 in je obsegal sto milijonov besed, leta 2006 pa mu je sledila FidaPLUS s šeststo milijoni besed.

Razveseljivo je, da je pri korpusih, ki še nastajata (GigaFida in Kres), manjši delež primerov iz dnevnega časopisja, večji poudarek pa je na leposlovju in drugih virih.

In še sklepna misel. Besedilni korpusi so tudi za lektorje pomemben vir pri iskanju pravilnih ali samo boljših možnosti, ves čas pa je treba imeti v mislih okolje, v katerem je bila beseda zapisana, in da sama pogostnost, torej absolutna številka, ne sme biti odločilna pri tehtanju, za katero besedo se bomo odločili.

Nepričakovano se nam je tokrat pridružila novinarka z Radia Slovenija, ki je z nami posnela pogovor o našem prizadevanju za izboljšanje jezika v javnem življenju.

Zapisala: Milojka Mansoor

Iskanje
Kategorije dejavnosti
Deli objavo

Kako in kdaj plačam članarino?