Predavateljice in predavatelji

Matejka Grgič, vodja okrogle mize

dr. Matejka Grgič

V Trstu je študirala filozofijo in slovenščino, nato pa magistrirala in doktorirala na ljubljanski univerzi. Predavala je na več univerzah v Italiji in Sloveniji; od leta 2008 do leta 2016 je bila znanstvena direktorica Slovenskega izobraževalnega konzorcija v Gorici. Je publicistka, prevajalka, tolmačka in lektorica. Od leta 2016 redno sodeluje s Slovenskim raziskovalnim inštitutom v Trstu, od leta 2018 pa je zaposlena na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Okrogla miza // 7. oktober ob 10.30

Jezikovna ideologija, poklicni stereotipi ter primeri dobre prakse lektorjev in jezikovnih svetovalcev

Na okrogli mizi, ki jo odpiramo za vso javnost (prost vstop), bodo jezikoslovci, antropologinja in sociologinja poskušali pogledati na lektoriranje kot na sodobno družbeno prakso. Na številnih preteklih strokovnih soočenjih Lektorskega društva Slovenije smo namreč na dejavnost pogledovali skoraj izključno z jezikoslovnega gledišča in se kvečjemu dotikali problematike sodobnega trga jezikovnih storitev ter prekarizacije. Na drugem kongresu se tem praksam posvečamo bolj celostno. Med drugim bi radi odprli vprašanja, kot so: Ali res potrebujemo lektorje ali bi nam kot skupnosti zadostovala obvladljivejša pravila, kot jih poznajo npr. v romanskem prostoru? Ali bi bilo mogoče oceniti, koliko take prakse poganja ideologija in koliko dejanske potrebe določene družbe? Kaj oblikovanju besedil za javno rabo v hitro spreminjajočem se svetu napoveduje prihodnost? Kaj o slovenski družbi razkrivajo sodobne lektorske prakse v primerjavi s preteklostjo in drugimi kulturami?

Vabljeni k razpravi skupaj z:

dr. Tino Lengar Verovnik, znanstveno sodelavko, docentko, raziskovalko pri projektu priprave novih pravopisnih pravil in slovarja;

dr. Evo Vrtačič, kulturologinjo in antropologinjo, docentko na Katedri za kulturologijo;

dr. Eriko Kržišnik, upokojeno redno profesorico na Oddelku za slovenistiko, frazeologinjo;

dr. Milico Antić Gaber, sociologinjo, redno profesorico na Oddelku za sociologijo;

dr. Vojkom Gorjancem, sociolingvistom, rednim profesorjem za slovenski jezik na Oddelku za prevajalstvo.

2021 © Lektorsko društvo Slovenije. Vse pravice pridržane. | Varovanje osebnih podatkov