So stekleničke tudi nesteklene?

So stekleničke tudi nesteklene?

Pozdravljeni!

Prosimo vas za pomoč pri poimenovanju stekleničk za hranjenje otrok. Problem je v tem, da so tovrstne posodice lahko izdelane iz stekla (prave stekleničke) ali plastičnih mas, običajno iz polipropilena, ki bi jih morali poimenovati plastenke. Starši takšne posodice praviloma vedno poimenujemo kar stekleničke ne glede na snov, iz katere je izdelana.


Naša težava nastopi, kadar želimo v nazivu takega izdelka opredeliti snov, iz katere je steklenička izdelana. Primera:

– steklenička, steklena, s silikonskim cucljem …
– steklenička, polipropilenska, brez cuclja …


Laže bi nam bilo, če bi SSKJ namesto: stekleníca -e ž (í) višja steklena posoda za tekočine z ozkim, podolgovatim grlom opredeljeval: … stekleníca -e ž (í) višja posoda za tekočine z ozkim, podolgovatim grlom, običajno izdelana iz stekla, saj bi s takšno definicijo zajel širšo, v praksi že utečeno poimenovanje tudi glede na obliko predmeta. A je ne. Nam lahko pomagate?

S prijaznimi pozdravi,
Dragan Pavlica

.........................................................................................................

Spoštovani,
sodobni čas je res prinesel nesteklene steklenice, ki jim navadno rečemo plastenke. Vendar se ta izraz ali njegova manjšalnica ni uveljavil za poimenovanje stekleničk, namenjenih dojenčkom – tu se je obdržal izraz steklenička, in sicer ne glede na snov, iz katere je izdelana. Jeseni 2014 načrtujemo drugo izdajo SSKJ, v katerem bo ta novost slovarsko primerno obdelana.
 

Lep pozdrav,
Marko Snoj

Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani