Okrajšave pri merah

Okrajšave pri merah

Spoštovani,

na vas se obračam z vprašanjem, ali je prav, da se pri okrajšavah za mere in števila uporablja več različic. V nekaterih primerih namreč to dopušča tudi pravopis, ker pa gremo ljudje v praksi vedno radi korak dlje od dovoljenega, se začne uporabljati še kakšna dodatna možnost. Taki primeri so:
 

mio, mio., mil., mln. – za milijon
mrd, mrd., mlrd., mil. – za milijardo
s, s., sek, sek. – za sekundo
min, min. – za minuto
 

Tudi če pozabimo na doslednost in natančnost, ali pisati s piko ali brez nje, pri milijonih in milijardah lahko nastane problem, če se za oboje uporablja okrajšava mil., saj človek pri velikih številkah težko oceni, katero je mišljeno.
 

Že vnaprej hvala za mnenje in lep pozdrav.
Milojka Mansoor
..............................................................................................................................................................

Odgovor

Spoštovani,

takole priporočam:

mio za ‘milijon’ (mln je sicer simpatično, vendar prav redko rabljeno)
mrd za ‘milijarda’

s za ‘sekunda’
min za ‘minuta’
h za ‘ura’
d za ‘dan’

Vse to bo dobro pisati kar brez pike – lažje si zapomnimo. Večinoma je tako recimo tudi na straneh Statističnega urada Republike Slovenije (http://www.stat.si/letopis/2009/Znamenja.pdf), simboli za časovne enote pa so že standardizirani (Uradni list RS, št. 26/2001).

Z lepimi željami in pozdravi.

Peter Weiss

Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani