Članstvo

Članstvo v društvu je prostovoljno. V društvu se združujejo:

  • redni člani (lektorji),
  • mladi člani (mladi lektorji),
  • pridruženi člani,
  • študenti slovenistike oziroma jezikoslovne smeri,
  • podporni člani,
  • častni člani.

Redni član Lektorskega društva Slovenije je, kdor lektorira, ima za to ustrezno izobrazbo, se strokovno ukvarja s slovenskim jezikom, spoštuje kodeks poklicne etike in poklicne standarde, priznava statut društva, se ravna po njem in redno plačuje članarino.

Člani Lektorskega društva Slovenije s plačano članarino za leto 2018 po novem statutu, sprejetem 12. aprila 2019, so postali redni člani društva brez potrebnih dodatnih dokazil in dokumentacije, če so plačali članarino za leto 2019.

Mladi član je redni član 5 let po magisteriju 2. bolonjske stopnje oziroma kdor lektorira, je mlajši od 30 let, ima ustrezno izobrazbo in redno plačuje članarino.

Pridruženi član je posameznik, ki se poklicno ukvarja z jezikom (npr. prevajalec, novinar, strokovnjak, ki lektorira strokovne objave ipd.), priznava statut društva in redno plačuje članarino.

Član študent je študent slovenistike oziroma druge jezikoslovne ali sorodne smeri (npr. primerjalna književnost, novinarstvo).

Podporni član je fizična ali pravna oseba (vendar ne pravna oseba javnega prava), ki ne lektorira, želi pa prispevati k izpolnjevanju ciljev Lektorskega društva Slovenije oziroma k skupnim interesom stroke, priznava statut društva in redno plačuje članarino.

Naziv častnega člana lahko dobi član društva, ki ima posebne zasluge za razvoj in uspešno delo društva. Naziv častnega člana društva lahko društvo podeli tudi nečlanu, ki ima velike zasluge na področju lektoriranja oziroma skrbi za slovenski jezik v javni rabi.
 

Podatki za plačilo članarine za leto 2021

Po 10. členu statuta Lektorskega društva Slovenije članarino plačamo do konca maja 2021, in sicer v znesku glede na vrsto članstva in z nakazilom na društveni transakcijski račun (glejte UPN v nadaljevanju). Hvala.

Redni člani: 30 EUR     Mladi: 25 EUR     Pridruženi: 25 EUR     Upokojeni: 20 EUR
Študenti, častni člani in člani po 70. letu starosti: 0 EUR
Podporni člani (fizične osebe): 20 EUR      Podporni člani (pravne osebe): 200 EUR


 

Prijavnica za vključitev v Lektorsko društvo Slovenije

 

Prenesite si prijavnico tukaj »

 

 

Prijavnica za pridružene in podporne člane:  PDF >         Word > 

 

Prijavnico natisnite in izpolnite. Izpolnjeno prijavnico pošljite na naš naslov (Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana) ali na e-naslov Lektorskega društva Slovenije.

Kandidat za rednega (mladega) člana Lektorskega društva Slovenije prijavnici priloži življenjepis z dokazili o pridobljeni izobrazbi in priporočila vsaj treh rednih članov društva.

Člani študenti so dolžni vsako leto predložiti potrdilo o vpisu v visokošolsko izobraževanje, ob včlanitvi v društvo pa izpolniti tudi prijavnico.

Kandidati za pridružene in podporne člane izpolnijo le prijavnico, pripravljeno zanje.

Pogoj za dejansko včlanitev je plačilo članarine.

 

S podpisom pristopne izjave in plačilom članarine postanete član Lektorskega društva Slovenije in imate pravico do objave podatkov na spletni strani društva.

 

Ne prezrite. Članstvo v Lektorskem društvu Slovenije vam omogoča:

· sprotno obveščanje o strokovnih dogodkih (usposabljanjih, predavanjih, jezikovnih pogovorih) v organizaciji Lektorskega društva Slovenije ter drugih ustanov in sorodnih društev,

· sprotno e-obveščanje o lektorskih vprašanjih in odgovorih na forumu,

· dostop do članskega dela foruma (do odgovorov na jezikovna vprašanja in zadrege) oziroma do forumske razprave med člani,

· obveščanje o povpraševanjih za lektoriranje in jezikovno svetovanje,

· prejemanje povabil k oddaji ponudb (kar prejmemo na e-naslov Lektorskega društva Slovenije),

· nižjo udeležnino za strokovne delavnice,

· sodelovanje v malih oglasih na spletnem forumu.

· strokovno pomoč po potrebi.

 

 

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani