10. 4. 2010

O trpniku na splošno in v slovenščini

O trpniku na splošno in v slovenščini

Janez Orešnik je doktor germanskega jezikoslovja, redni prof. germ. prim. jezikoslovja, od leta 1990 je predstojnik oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Do leta 1990 se je ukvarjal predvsem z germanskim jezikoslovjem in skandinavistiko. Od leta 1985 razvija v okviru naravnega jezikoslovja teorijo o t. i. krepkih in šibkih dvojicah v skladnji.

Od leta 1990 raziskuje predvsem splošnojezikoslovne teme in prispeva veliko k reševanju splošnojezikoslovnih vprašanj. Aktivno je sodeloval na številnih znanstvenih srečanjih v tujini in imel jezikoslovna predavanja na številnih univerzah in znanstvenih društvih.

Definicija trpnika; odsvetovanost trpnika; glavne rabe trpnika po jezikih sveta; trpnik z deležnikom in trpnik na SE v slovenščini; izražanje vrsilca/nosilca glagolskega dejanja v trpniku; neknjižnirazlički trpnika (brezosebkovni trpnik z deležnikom in brezosebkovnitrpnik na SE).

Janez Orešnik

Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani