10. 1. 2010

Kaj nam pripovedujejo slovenski slovarji (in o čem molčijo)

Kaj nam pripovedujejo slovenski slovarji (in o čem molčijo)

Prvo predavanje v letu 2006 je pripravil Peter Weiss z Inštituta za slovenski jezik. Po končani gimnaziji v Celju diplomiral iz slovenskega jezika s književnostjo na filozofski fakulteti v Ljubljani, v letih 1984–1986 je bil gostujoči lektor na univerzah v Leipzigu in Berlinu v Nemški demokratični republiki, kjer je učil slovenščino, od leta 1987 pa je zaposlen v dialektološki sekciji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. Sprva je delal v leksikološki sekciji, kjer je pomagal pri pripravi Slovenskega pravopisa (ne nezanimivo, vendar žalostno obdobje). Piše o vprašanjih narečnega slovaropisja, sestavlja narečni slovar govorov spodnje Zadrečke doline, katerega poskusni zvezek je že izšel, piše tudi o pravopisnih zadregah in še o čem, kar je razvidno iz Cobissa. Prevaja iz nemščine (njegova so npr. slovenska Mozartova pisma v knjigi). Jezikovno je pregledal slovenski prevod operacijskega sistema windows 95 in sodeloval pri jezikovnem pregledu zadnjega slovenskega prevoda Svetega pisma. Sodeluje tudi pri Slovanskem lingvističnem atlasu, ob katerem je razvil vnašalni sistem, imenovan ZRCola; z njim se da v računalnik nadvse preprosto vnašati zapletena jezikoslovna, dialektološka in zgodovinska besedila (metelčico in dajnčico na primer) v latinici, pa tudi pisati v cirilici in grški pisavi.

V slovenskih slovarjih najdemo veliko jezikovnih podatkov o slovenskem jeziku, vendar pa tudi vrzeli, ki bi jih bilo treba in bi se jih dalo zapolniti, navsezadnje tudi načrtno. Mnogi podatki v njih so pričakovani (recimo da je samostalnik miza ženskega spola in da je rodilniška oblika v ednini mize), vse prevečkrat pa nastopijo težave, kadar bi radi prišli do zanesljivih jezikovnih podatkov, da bi si z njimi razjasnili neznana jezikovna prostranstva – vse prerado zgodi, da ostanemo s priročnikom v roki praznih rok.

Kaj se da spremeniti?

Ali je slovarjem varno slepo verjeti?

Kje so nujne izboljšave in kako do njih?

Kako nova množična občila vplivajo na nastajanje slovarjev in katere slovarske širitve omogočajo?

Peter Weiss

 

 

PRIJAVNICA


Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani