16. 1. 2020

Svojilni pridevniki iz prevzetih priimkov

SPiPP – svojilni pridevniki iz prevzetih priimkov
Spletna aplikacija za pomoč uporabnikom pri izražanju svojine za prevzete moške priimke

Tvorba svojilnih pridevnikov iz tujih lastnih imen spada med težja pravopisna vprašanja in posega v sporazumevalne kompetence vseh uporabnikov jezika. Zahteva namreč hkratno poznavanje pravil slovenskega glasoslovja, oblikoslovja in besedotvorja, za pravilno tvorbo svojilnega pridevnika iz tujega oziroma prevzetega priimka pa je treba poznati tudi njegov izgovor, ki se neredko zelo razlikuje od zapisa. Ob številnih zadregah, s katerimi se zaradi tega srečujemo govorci, zlasti kadar želimo izraziti svojino za tuje moške priimke, in napakah, ki jih delamo ob tem, se je porodila zamisel o pripravi spletnega pripomočka, s katerim bi si jezikovni uporabniki lahko pomagali pri iskanju in tvorbi ustrezne oblike.

Glavni partner Filozofske fakultete v Mariboru kot prijaviteljice projekta je bilo Društvo slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev (DSFTP), ki sta ga zastopali strokovna mentorica (tudi članica Lektorskega društva Slovenije, Darinka Koderman Patačko) in bralka zvočnih posnetkov. Posebno naklonjenost in podporo projektu so izkazali vodstveni in strokovni delavci zavoda RTV Slovenija: Radio Slovenija je v svojih studiih omogočil brezplačno snemanje zvočnih posnetkov s profesionalno radijsko napovedovalko in pri tem zagotovil vso tehnično in strokovno podporo.

Osrednji izdelek projekta je uporabna prosto dostopna spletna aplikacija z izvirnim logotipom in likom Spippka. Čeprav je bilo prvotno načrtovanih le 500 gesel, vsebuje oblike za 800 tujih priimkov moških oseb: 750 na črko b iz Velikega splošnega leksikona (2006) in iz sodobne rabe še dodatnih 50 z drugimi začetnicami. Uporabnikom ponuja njihove rodilniške in svojilne oblike, pospremljene s posnetki izgovora, ter podatek o tipu tvorbe.

Jezikovno orodje je namenjeno širši javnosti, predvsem jezikovnim uporabnikom, ki se želijo pisno in govorno kultivirano izražati. Tovrsten spletni pripomoček je splošno uporaben, hkrati pa ponuja možnost za nadaljnje razvijanje v smeri avtomatskega sintetiziranja oblik na podlagi zakonitosti, ki bi jih bilo mogoče izluščiti iz zbranih primerov.

Predstavitev projekta bo v četrtek, 16. januarja 2020, v sejni dvorani Ministrstva za kulturo (Maistrova 10, Ljubljana).