3. 12. 2013

Ta veseli dan kulture 2013

Obisk na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU
 

Za spremembo smo si za decembrski društveni dogodek izbrali gostovanje, obisk, in to v instituciji, v kateri so nam, ko trčimo ob jezikovne ovire, ki jim sami nismo kos, vedno pripravljeni pomagati – na Inštitutu Frana Ramovša. V mrzlem decembrskem večeru nam je bilo prijetno toplo pri njih, tako da 20 članov društva in pet gostiteljev sploh ni opazilo, kdaj sta urna kazalca že tretjič opravila svojo krožno pot. Tisti, ki se ne gibljemo v jezikoslovnih krogih, smo k morda znanim imenom zdaj dodali še podobe, ob tem pa izvedeli, kaj vse nastaja v tej »učilni zidani«. Jezikoslovci pa so lahko slišali, kakšne so konkretne jezikovne težave, v praksi, pri našem delu. Lektorji smo namreč nekak vmesni člen med ustvarjalci slovarjev, tudi pravopisa in z njim norme, in jezikovno prakso, zato lahko prav mi s svojim delom pomagamo pravilom v življenje, seveda če se jih zavedamo, jih razumemo in upoštevamo.
 

In kaj smo izvedeli?
V pripravi je 2. izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika. Leta 2014 naj bi izšel prenovljen, posodobljen, z dodanim besedjem iz Slovarja novejšega besedja slovenskega jezika, s prenovljenim ilustrativnim gradivom.
 

Na inštitutu sodelujejo s strokovnjaki posameznih področij in tako nastajajo različne terminološke zbirke in terminološki slovarji. Vsem, ki imajo težave s slovenskim poimenovanjem novih pojavov, odgovarjajo na vprašanja v spletnem servisu »terminologišče«.
 

Pripravljajo se tudi na posodobitev pravopisa – septembra je bila oblikovana pravopisna komisija. Za pravopis velja, da je naslonjen na pravila, to pomeni na slovnico in stilistične priročnike, ker pa zlasti zadnjih pri nas manjka, se pri sestavljanju pravopisa pogosto nimajo česa oprijeti. Zanimalo bi jih, kaj vsebujejo slogovni priročniki posameznih (medijskih) hiš, do teh pa je, če sploh obstajajo, zelo težko priti. Za Slovenski pravopis velja, da je največji v Evropski uniji. Da bi bil ta jezikovni zakon čim bolj uporaben, obvladljiv, bi bilo nujno poskrbeti predvsem, da bi vseboval kratka, preprosta jezikovna pravila in manj podatkov. Vedno je vprašanje, kaj naj pravopis prinaša – vsekakor je treba odpraviti napake iz sedanjega, pri korpusih ugotoviti, kaj ljudje največkrat iščejo, pri izbiranju geselskih iztočnic upoštevati dolgo obdobje (korpusno desetletje je prekratko za postavljanje norme), morda izpustiti podatke, ki so nesporni, obvezno pa bi moral vsebovati podatke o dvojnicah in težjih primerih. Povsem sodoben normativni priročnik nikoli ne more biti, ker besede enodnevnice v tak slovar ne spadajo, v pravopisu pa tudi ne sme biti nasprotujočih si podatkov.
 

Izvedeli smo še, da je bil prav ta dan izoblikovan akcijski načrt za ponovno pripravo leksikona krajevnih imen, kakršen je izšel v zbirki leksikonov Cankarjeve založbe leta 1985.
Povedali so nam, da je na spletu dostopna zbirka podomačenih geografskih imen, z naslovom Slovenski eksonimi, Geografskega inštituta Antona Melika, ZRC SAZU – uporabno za poenotenje rabe. Zbirka avtorja Draga Kladnika je na voljo tudi na portalu Termania in v knjižni izdaji, in sicer vsaj kot predlog, kajti vse oblike niso pravopisno preverjene. Podatke o zemljepisnih imenih pa je mogoče dobiti tudi na spletnem portalu gov.si.
 

Zadnji del pogovora je bil posvečen pogosto zelo kritiziranim jezikovnim brusom, seznamom jezikovnih popravkov, brez katerih (ponekod, sploh tam, kjer pri pisanju sodeluje več ustvarjalcev) ne gre, če naj bo jezikovna podoba poenotena. Da bi v praksi zaživel uporaben, življenjski »brus«, ki bi lektorjem pomagal pri delu tako, da bi jim povedal, zakaj je nekaj narobe, je bil tak brus – wikibrus – oblikovan na spletni strani slovenske Wikipedije in zdaj vabi k sodelovanju.
Lektorji, vpisujte stalnice iz svojega lektorskega dela – če imate veselje, jo lahko razširite s svojim znanjem; pisati znamo vsi, preveč zapleteno pa tudi ni.

Razšli smo se prepričani, da to ni bilo zadnje srečanje.

Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani