4. 9. 2013

Človek, ki opravi ultrazvok

Človek, ki opravi ultrazvok

Spoštovani.

Zanima me, kako bi tvorili besedo oziroma poimenovali človeka, ki dela/opravi ultrazvok? Po možnosti ne opisno. Ultrazvočist? Strokovnjak za ultrazvok? Ultrazvočni diagnostik? (Recimo: hokej - hokejist, radiestezija - radiestezist …)

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Andreja Šeško

 

ODGOVORI

Kaj pa ultrazvokolog kot rentgenolog?

Marjanca

______________________________________________________________

Naziv poklica tistega, ki opravlja ultrazvok, je sicer radiološki inženir oziroma radiolog, ker pa iz tega ni razvidno, da je ta oseba naredila ultrazvok, ne gre drugače kot opisno; radiološki inženir, ki je opravil/opravlja pregled z ultrazvokom. Problem enobesednega poimenovanja je to, da ima ta beseda v nasprotju z večino na področju naravoslovnih znanosti v sebi besedo slovenskega izvora – zvok. Poklici iz samostalnikov se v slovenščini tvorijo na -ar, ampak za tistega, ki dela zvok, preprosto ni enobesednega naziva, verjetno zato, ker to ni človek oziroma je človek, ki dela zvok, ožje opredeljen, npr. pevec. Pripona -ist pa se dodaja besedam za poklice, tvorjenim iz prevzetih besed. Pa vendarle bi bila po analogiji z anestezist (po SP anesteziolog, op. M. M.) ipd. najprimernejša ravno beseda ultrazvočist s premeno v č vred, ker tako kaže raba, čeprav je bore malo primerov, a je videti, da je to pogovorno poimenovanje tega poklica.

Maša Močnik, Mateja Modrijančič

 ______________________________________________________________

Pri tvorjenju besed je – od primera do primera – nujno treba upoštevati vrsto pravil, ki jih poznamo v slovenščini, vendar nikoli ne pozabimo tudi na to, da mora nova beseda zveneti lepo in neprisiljeno. Vsega torej sam nikakor ne bi napenjal na kopito, ki sicer ustreza v številnih drugih primerih. V vašem primeru mislim, da izraza ultrazvočni diagnostik zlepa ne bomo zamenjali s kakim enobesednim terminom, ki bi paral naša ušesa.

Lep pozdrav

Tine Logar

______________________________________________________________

Človek, ki opravi/naredi ultrazvok – ne vem, zakaj bi iskali eno besedo za to poimenovanje. Ne najdem ne praktičnega ne strokovnega razloga za to. Pravzaprav ni človeka/strokovnjaka, ki bi SAMO opravljal/delal ultrazvok. To naredi vsak zdravnik, za natančnejšo diagnostiko pa to opravljajo radiologi, pravzaprav specialisti radiologi. Ultrazvočna diagnostika je le del radiologije. Zato bi morda v tem smislu takega radiologa lahko poimenovali ultrazvočni diagnostik, ampak še to samo za konkretno preiskavo. Kolikor jaz poznam zdravstvene delavce, ne verjamem, da bi se radiolog specialist strinjal z enobesednim poimenovanjem, če za svoje delo uporabi eno od naprav/orodij, ki se pač uporabljajo v radiologiji. Morda ima spraševalka konkretnejše jezikovne okoliščine za premislek o tem

Kristina M. Pučnik

______________________________________________________________

Med sabo si pravijo ultrazvočist. Uraden naziv je spec. radiolog ali spec. druge stroke, naziva ultrazvočist uradno, v naši medicini ni. Sonographer je naziv iz ZDA, kjer to delo opravljajo višji medicinski tehniki, ki niso zdravniki. V Evropi pa UZ opravljajo praviloma zdravniki specialisti.

Maja Nemec

Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani