4. 9. 2013

Bolniški stalež, dopust, odsotnost, bolniška

Bolniški stalež, dopust, odsotnost, bolniška


Pozdravljeni,
moja zagata se tiče besedne zveze bolniški stalež. Sama sem jo nadomestila z besedno zvezo bolniški dopust, a so me opozorili, da ta ni primerna in naj pustim uveljavljeno, torej bolniški stalež. Pravopis bolniški stalež označi za zdrav. žargonsko besedo, SSKJ pa za žargonsko. Kako vi to rešujete?
 

Hvala za pomoč.
Andreja Tasič

...................................................................................................................................................
ODGOVORI
 

Pozdravljeni!
Primerno se mi zdi 'bolniška odsotnost'.

Marta K.
…………………………………………………………………….
Pozdravljeni!
Sama bi uporabila izraz bolniška odsotnost oz. bi pustila bolniški stalež; mene izraz ne moti, je pravni oz. uradniški termin.
 

Lp
Vera Jakopič
…………………………………………………………………………
Pozdravljeni,
tudi jaz sem že večkrat premlevala to besedno zvezo in nekako mi najbolje zveni bolniška odsotnost. Npr. nadomeščanje daljše bolniške odsotnosti.
 

Lep pozdrav vsem.
Dobrila Vučenović
………………………………………………………………………….
Spoštovani!
Ker je beseda stalež (v besedni zvezi bolniški stalež) žargonska, torej neknjižna, bi jo tudi sama, vsaj v zapisanem besedilu, nadomestila z besedo dopust. Žargon spada med interesne govorice, govorijo pa ga ljudje istega poklicnega okolja ali konjička. Najpogosteje ga torej uporabljamo v govornem položaju. Ker v zgornjem primeru verjetno ne gre za leposlovje (čeprav sama niti v tem primeru ne bi zapisala drugače), se mi zdi edino primeren izraz dopust.

Lep pozdrav
Benedikta Gungl
……………………………………………………………………….
Dober dan.

Prav ste naredili, ko ste besedo stalež nadomestili z bolniškim dopustom. To poimenovanje se lahko tudi skrajša, torej bolniška, vendar le tedaj, ko se ponavlja. Pri skrajšani rabi je boljša raba predloga v, torej v bolniško, ne na bolniško, kajti predlog na se je tu verjetno prenesel iz zveze na bolniški dopust. Izgovarjanje na uveljavljenost je brez podlage, saj ne moremo pisati tako, kot govorimo v žargonu. Vem pa, da je včasih težko uveljaviti svoj popravek.
 

Lep pozdrav.
Milojka Mansoor

Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani