Lektorjeva učna minuta: pridevniki ekološki, biološki, organski, sonaravni se pogosto uporabljajo sinonimno za poimenovanje načina pridelave brez uporabe mineralnih gnojil, kemično-sintetičnih sredstev za varstvo rastlin in gensko spremenjenih organizmov (npr.ekološko/biološko/organsko/sonaravno kmetijstvo).

Glede na rabo v slovenski in evropski zakonodaji s področja kmetijstva in pridelave hrane ter v korpusih predlagamo, da se v navedenem pomenu uporablja pridevnik ekološki (npr. ekološko kmetijstvo, ekološka pridelava, ekološka hrana, ekološko živilo, ekološka kmetija).

Pridevnik sonaraven pa je nadrejeni pojem pridevniku ekološki, torej je ekološko kmetijstvo vrsta sonaravnega kmetijstva.

Podobno velja tudi za področja, ki so vsaj posredno povezana z ekološko pridelavo. Tako je angleški termin organic cosmetics slovensko ekološka kozmetika, saj gre za kozmetiko, ki je narejena iz ekološko pridelanih sestavin. Termin naravna kozmetika (ang. natural cosmetics) ima širši pomen. Ekološka kozmetika je torej vrsta naravne kozmetike.

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica