Šinkovcova ali Šinkovčeva domačija

Šinkovcova ali Šinkovčeva domačija
1

Za Žirovski občasnik že leta jezikovno pregledujem članke. Za letošnjo številko sem se srečala z obširnim člankom Stara hiša Šinkovčeve domačije na Ledinici dr. Žive Deu.
Izvirni zapis je bil seveda Šinkovcova (izpeljava iz priimka Šinkovec), saj jo domačini poznajo le s to obliko. Po dolgem premisleku in oklevanju sem se odločila za zapis Šinkovčeva domačija, s tem da sem ob prvi navedbi opozorila tudi na izvirno obliko imena.
/… /Stara stanovanjska hiša v sestavi Šinkovčeve (po domače Šinkovcove) domačije je med redkimi izvirnimi stavbami, /…/
Čeprav se zavedam, da imajo lastna imena (zemljepisna, stvarna) več pravic do kršenja pravopisne norme, sem se vendarle odločila za poknjiženo obliko in se pri tem oprla tudi na citirano literaturo.

Avguštin Bea, Barič Tjaša, Britovšek Birna, Glavač Špela, Istenič Kim, Matijec Gregor. 2012: Šinkovčeva hiša na Ledinici. Seminarska naloga pri predmetu Prenova in konservatorstvo, mentorica dr. Živa Deu. Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani, Ljubljana.


Hkrati s Šinkovcovo domačijo se pojavljajo tudi besedne zveze Šinkovcov rod, Šinkovcov plug – tukaj mislim, da je pravilno samo Šinkovčev rod, Šinkovčev plug …

Tudi avtorica strokovnega članka, ki sem ji popravljen članek poslala v pregled, mojemu popravku ni oporekala, bojim pa se, da si bom z njim nakopala nejevoljo domačinov.

Ker se bo o tej domačiji v prihodnje najbrž še veliko pisalo (in citiralo literaturo), saj se bo potegovala za »status« kulturne dediščine, se mi zdi pomembno, da se že v začetku utemelji zapis njenega imena.

Prosim vas za strokovno mnenje, ki bi ga lahko, če bo potrebno, posredovala uredništvu zbornika.

Tončka Stanonik

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

2

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

E-naslov ne bo javno objavljen.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani