Citiranje in povzemanje

Citiranje in povzemanje
1

Pozdravljeni.

Na vas se obračam kot dolgoletna novinarka. Pri pisanju člankov imam namreč včasih dilemo pri uporabi citatov, pri čemer bi vas prosila za pojasnilo. 

Novinarski članki običajno nastajajo tako, da različnim virom (posameznikom, podjetjem, organizacijam …) pošljem vprašanja in pridobim njihove odgovore. Na osnovi teh odgovorov sestavim članek. Zanima me, ali je sprejemljivo oziroma pravilno, da povzemam (da torej ni celoten članek sestavljen iz citatov) in ob povzemanju napišem … trdijo, sklenejo, pravijo ...

Ali konkreten primer:

»Je pa bila odškodnina, ki naj bi jo oškodovancem po mukotrpnem popisovanju in ocenjevanju škode izplačala država, zanemarljiva glede na dejansko škodo,« opozorijo v občini in dodajo, da je bilo še to »potrebno dokazovati z originalnimi računi«. Ker so občani škodo sanirali s pomočjo sosedov, prijateljev in sorodnikov, je bilo računov malo, sklenejo v občini.

V tem zadnjem, označenem stavku ne gre namreč za neposredno navajanje, ampak za povzetek dveh, treh stavkov, ki so jih povedali. Različni lektorji imajo na to različne poglede, zato iščem vaše mnenje.

Zanima me torej, ali je takšna uporaba pravilna. Res bom hvaležna za vaša pojasnila. 

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

2

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

E-naslov ne bo javno objavljen.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani