Nagajiva vejica in velika začetnica

Nagajiva vejica in velika začetnica
1

Pozdravljeni, prosim za pomoč pri spodnji povedi. Kje se postavi vejice?

Prvotno zastavljeni cilj študije da se podrobneje evidentira tri objekte namenjene bivanju se je ob spoznavanju pestrosti grajenih struktur spremenil.
a) Prvotno zastavljeni cilj študije, da se podrobneje evidentira tri objekte, namenjene bivanju, se je ob spoznavanju pestrosti grajenih struktur spremenil.
b) Prvotno zastavljeni cilj študije da se podrobneje evidentira tri objekte namenjene bivanju, se je ob spoznavanju pestrosti grajenih struktur spremenil.
 

Po mojem je varianta a pravilna - če sem pravilno razumela pravopisna pravila, ki obravnavajo pisanje vejice, potem je razlaga za primer a) naslednja:
 

Glevni stavek = Prvotno zastavljeni cilj študije se je ob spoznavanju pestrosti grajenih struktur spremenil.
Vrinjeni stavvek = da se podrobneje evidentira tri objekte (ki pojasnjuje CILJ ŠTUDIJE), dodatno se na vrinjeni stavek še "obesi" pojasnjevalni "stavek", ki pojanjuje namen objektov (tri objekte namenjene bivanju). Vejica med OBJEKTE in NAMENJENE stoji, saj, vedno če sem pravilno razumela pravopisna pravila za pisanje vejice, bi lahko ta dela zapisali tudi na ta način: tri objekte, ki so namenjeni bivanju.

Ne vem, v kolikšni meri je moje razmišljanje pravilno oziroma se približa logiki pisanja vejic. Bom pa hvaležna za pomoč.

Druga dilema pa je naslednja:

- Kako pravilno zapišemo nasledno besedno zvezo: na območju občine Dolina ali na območju občine Doline?

Menim, da je pravilen zapis na območju občine Dolina - druga sestavina se ne sklanja - primer TIC Temnica v Tic-u Temnica na območju TIC-a Temnica itd. ali še Mestna občina Ljubljana - na območju mestne občine Ljubljana in ne Ljubljane.

Pa še:

zanima me, ali se piše Jadranska obala ali jadranska obala; avstrijsko cesartsvo ali Avstrijsko cesartso. Vem, da so včasih dvojnice, korpusi pravijo, da je večkrat uporabljen zapis Jadrsanska obala kot pa različica z malo začetnico. Če so dvojnice, prosim, če navedete, kdaj se jih uporablja.

Kateri je pravilni zapis dolina Soče ali Dolina Soče in po tem vzorcu se obnašamo (npr. dolina Glinščice itd.)?

Ali se piše novonastalo ali novo nastalo?

Hvala lepa za pomoč in lep pozdrav.

Barbara Jejčič

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

2

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

E-naslov ne bo javno objavljen.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani