mZdravje, m-zdravje

mZdravje, m-zdravje
1

Dober dan. Še en zame zelo zanimiv oreh, za katerega pa mi je zmanjkalo klešč ...

Ukvarjam se z zapisom mZdravje/m-zdravje, zadeva pa izvira iz angleške besedne zveze mobile health > mobilno zdravje. Gre za storitve svetovanja zdravniškega osebja npr. po telefonu in z drugimi sredstvi, zveza mobilno zdravje se je že kar ustalila. Težava nastane pri krajšanem zapisu; pojavljajo se raznovrstni zapisi, po mojem mnenju sta najbolj relevantna dva:
- m-zdravje: verjetno po analogiji z e-naslovom, e-pošto, e-študijem ipd.,
- mZdravje: verjetno po analogiji z eDavki, eIzvršbo, eVročanjem; na splošno opažam, da se vse tovrstne pravne reči pišejo stično, neprva sestavina besedne zveze pa se piše z veliko začetnico.

Težava se pojavlja v tem, da so to novi izrazi v slovenščini in bolj kot ne iščejo svoje mesto v normi, dodatna težava so različne rabe: "e-" pravzaprav pomeni elektronsko poslovanje in elektronsko (davčno) poslovanje, vendar se v običajni rabi uporablja zapis "e-", davkarija in sodstvo pa uporabljata "e". Zdi se, da gre za podoben šmorn tudi pri mZdravju/m-zdravju.

Po moji logiki je slovenskemu pravopisu bližje zapis m-zdravje, vendar mi tudi zapis mZdravje daje precej misliti. Kaj pa vi predlagate?

Nataša

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

2

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

E-naslov ne bo javno objavljen.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani