Ali lektorji res ne znamo ceniti svojega dela?

Ali lektorji res ne znamo ceniti svojega dela?
1

Nedavno smo v e-predal Lektorskega društva Slovenije dobili prošnjo nekega podjetja za ponudbo za lektoriranje. Obvestili smo jih, da društvo kot tako ne lektorira in da smo njihovo povpraševanje poslali svojim članom. Že v povpraševanju so navedli, da bo edino merodajno merilo najnižja ponudbena cena. Pozneje smo izvedeli, da je lekturo opravil neki lektor, in sicer po izjemno nizki ceni, preračunano okrog 1 €/stran. Podrobnosti nam v skladu z varovanjem podatkov seveda niso znane, izvedeli smo le razpon ponudbenih cen.

V Lektorskem društvu Slovenije smo že nekajkrat izvedeli za podobne primere in nemalo začudeno opažamo, po kakšnih cenah lektorji in "lektorji" ponujajo svoje delo.

Da ne bo nesporazuma: povsem razumemo, da gre za tržno obnašanje, vsak ima pravico postaviti ceno svojega dela in vsakdo ima pravico izbrati izdelek/storitev, kot meni, da je najbolje. Tudi mi smo že razmišljali, da so nekateri lektorji in "lektorji" pripravljeni delati po ceni, ki je precej pod običajno povprečno ceno, verjetno zato, ker sicer nimajo dela oz. zaradi kakšnih drugih osebnih razlogov. Vsekakor pa ne moremo razumeti, zakaj se tako podcenjujejo oziroma zakaj tako zlahka onečastijo svoj poklic s tako mizerno ceno.

Res je, konkurenca ima veliko besede na trgu, vendar če bi bili pametni, bi vsi vztrajali pri neki ceni, lahko je povprečna, priporočljiva, kakršna koli že, pač takšna, da je sprejemljiva oz. ustrezna glede na opravljeno delo. Vendarle bi se morali tudi kupci zavedati, da nizka/najnižja tarifa ne pomeni vedno tudi kakovostnega dela. Ampak tako žal je, posebno pri proračunskih porabnikih, no, pa tudi pri drugih kupcih. Povsem enaka zgodba se ponovi na javnih razpisih, kjer bi moral biti še večji poudarek na kakovosti, a ima glavno besedo (najnižja) cena.

O tem lahko seveda le razpravljamo in odpremo še kakšno temo na društvenih in podobnih strokovnih srečanjih. Vendar si upam trditi, da bi bilo to vse samo prepričevanje prepričanih, na trgu pa se ne bi spremenilo prav veliko. Prav to nas v društvu vodi na poti uveljavljanja licence: javnosti bomo dopovedali, da bo licenca spričevalo o strokovnosti lektorjevega dela, potrdila bo, da ta oseba zna delati dobro. S tem pa upamo, da bo trg sam izločil neuke "lektorje" oz. "lektorje" in lektorje, ki ne delajo dobro. To je naš cilj. In ta vodi vsa naša prizadevanja in aktivnosti na poti strokovne uveljavitve lektorjevega dela.

In ob tem, ko nas prepričujejo o nekih učinkih neke krize (pustimo ob strani, za kaj sploh gre), menimo, da je treba strokovno delo tudi ustrezno vrednotiti. Na žalost pa v društvu zelo pogosto opažamo problem neustreznega vrednotenja, da ne rečem celo zaničevanja lastnega dela. In kako naj nas potem cenijo drugi, če se že sami ne?

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

2

Najprej naliti si čistega vina v slovenistiki. Kaj je lektoriranje, kdo lektorira, zakaj dober profesor slovenščine ni nujno tudi dober lektor? Ali lektorje potrebujemo? Kdo jih potrebuje? Ali današnji šolski sistem z učnim načrtom za pouk slovenščine zagotavlja funkcionalno pismenost ali vsaj pripomore k oblikovanju govorcev in piscev razumljivih besedil? Ne nazadnje se sprašujem, ali je moje delo lektoriranje v pomenu te besede pred 50 leti, ali pa morda res vedno bolj redaktorsko poseganje v besedila, kar je pravzaprav želja večine naročnikov. Potem postavljanje cene ne bi bilo več vprašanje.

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

3

Objavljam svoje razmišljanje, ki je pravzaprav porodilo to temo:

/.../ Pred dobrim tednom ste poslali povpraševanje za lektoriranje. Naročniku je bilo izključno merilo cena - kot največkrat dandanes. Dobil sem sporočilo, da nisem izbran, sem pa vprašal, kakšna je bila zanje še sprejemljiva cena. Ponudbe za približno 15 strani so se gibale od 20 do 70 evrov. To pomeni, da nekdo lektorira za manj kot 1,4 € za stran.

Skrbi me to, da člani društva ponujajo svoje storitve za tako mizerne cene (in se tudi oglašujejo v spletu) in s tem rušijo že tako neugleden poklic. Če se spomnite predavanja, ki je bilo v društvu že pred časom, je ugled našega poklica na ravni čistilk, upam pa si trditi, da mnogi zaslužijo manj kot čistilka. Veseli me sicer, da se društvo trudi za uveljavitev licence, ampak licenca nam žal ne bo popolnoma nič pomagala, niti trohico, če najprej člani ne bomo imeli razjasnjenih pojmov o svojem stanju in statusu - kakovost dela je pač popolnoma nepomemben dejavnik za veliko večino kupcev. Žal delo za tako nizko ceno ne omogoča preživetja - seveda imam v mislih to, da daš tudi cesarju, kar je cesarjevega. Zavedam se, da je težava zelo razsežna in trg je pač trg, ki naredi svoje; vem tudi, da veliko 'lektorjev' primarno ne živi od lektoriranja, ampak ima druge vire dohodka in je lektoriranje zgolj priboljšek k družinskemu proračunu in od tega dela niso eksistencialno odvisni. Peščica pa nas je odvisnih od tega in z žalostjo gledam, kako si sami kopljemo grob. To se mi zdi zelo pereče vprašanje, ki bi ga v društvu vsekakor morali obravnavati.

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

4

Ravno sem naletela na to argumentacijo nekega podjetja: https://lpi.si/zakaj-samo-14-e-za-lektoriranje-diplomske-naloge/   


Morda bi bilo pametno najprej lektorirati še lastno spletno stran. 

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

5

Sama bi na tem mestu dodala, da je izhodiščni problem precej globlji od izbire lektorjev, ki na razpisu ponudijo najnižjo ceno, in precej bolj kompleksen od problematike uveljavljanja licence. Obnašanja in delovanja na trgu ne bomo spremenili - ta se že tisočletja ravna po principu \"dobiti čim več za čim nižjo ceno\" - vprašanje pa je, kako ovrednotiti ta \"dobiti čim več\". Dokler bodo založbe izdajale neustrezno lektorirana dela, dokler bodo izobraževalne institucije in tamkajšnji mentorji sprejemali slabo lektorirana ali celo nelektorirana zaključna dela, dokler bodo mediji objavljali jezikovno sramotna sporočila, do tedaj nam ne pomagajo ne licence ne cenovno ponosna drža strokovnjakov, ki na njen račun ne dobijo sicer zasluženega dela. In tudi zakonodaja še dolgo ne bo mogla ali želela poseči tako globoko. Saj vendar vemo, da je stanje \"množičnega prodajanja slabe kakovosti\" za nizko ceno naš vseobsegajoč vsakdanjik, lektorske oziroma \"lektorske\" storitve niso in do nadaljnjega ne bodo izjema. Žal.

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

6

Z vsem zgoraj navedenim se že dolgo močno strinjam,  tudi z Marušo, toda menim, da bi oziroma bo  trg  "čim več za čim manj"  deloval predvsem  med nevednimi uporabniki. Ko sem sama potrebovala lektoriranje, mi niti slučajno ni bilo vseeno, kdo mi bo besedilo lektoriral.  In prav to zagotovilo, da bo vsaj pravopisno, jezikovno in skladenjsko  vse korektno, bi lahko dala licenca in na nek način tudi zakonodaja. Menim tudi, da bi prav Lektorsko društvo Slovenije in vsi jezikoslovci, ki jih to področje še zanima, lahko in morali več storiti za uzakonitev strokovnega lektoriranja. Vse se spreminja in ni še prepozno.

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

E-naslov ne bo javno objavljen.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani