O tankočutnem in nepristranskem lektorju

O tankočutnem in nepristranskem lektorju
1

Spoštovani,
 
imam vprašanje glede članka Lektor, bodi tankočuten in nepristranski s spletne stranihttp://www.lektorsko-drustvo.si/predavanja/lektor-bodi-tenkocuten-in-nepristranski
 
Kako naj bom lektorica, če se ob tem pojavlja cel kup težav? Pustimo formalnosti in izvedbeno plat. Najprej nas na fakulteti niso učili lektoriranja, pravopis smo delali le en semester v prvem letniku. Potem te poprosijo za prvo lekturo, se bojiš, boriš, brskaš, samoizobražuješ. V redu. Ko razmišljam za nazaj, si ne bi upala pogledati svojih prvih del. Torej vadimo na končnih izdelkih. Pridružiš se tudi kaki FB skupini, kjer rešujemo zagate, in greš na kako delavnico, ker želiš biti boljši in hitrejši! lektor. Poslušaš izkušenejše. Prosiš jih, da ti lektorirajo tvojo lekturo. Potem pa bereš tak članek in sem spet v dvomih. Ko že mislim, zdaj pa nekaj znam in vem lektorske "finte", mi spet rečejo, da so to le finte. Zakaj pa piše v SP, da se ljubezniv stopnjuje obrazilno in ne opisno? Pri nekaterih piše, da je možno oboje. Pa dvomi okoli zopet-spet, besedilo-tekst, pa-jev itd. Avtorica članka je posebej izpostavila izgledati --- ja, zakaj pa imamo potem normativne priročnike?
Z marsičim se seveda strinjam z avtorico, še posebej glede nujnega mentorja, sodelovanja med avtorjem/prevajalcem in lektorjem ter splošne razgledanosti lektorjev.
 
Razumem, da avtorica piše iz lastnih izkušenj in da je v njenem primeru drugače, kot je ponavadi, ko popravljamo prava skrpucala. A vseeno smo na koncu tirani, pedantneži, naciji, rigorozneži in okosteneli puristi. Meni sicer tega še nihče ni očital, a sama razmišljam in imam notranje dvoboje med lektorsko samozavestjo in ponižnostjo. Zavedam se tudi, da še marsičesa ne vem, saj lektoriranje ni moje primarno delo. Ker ne lektoriram pogosto, tudi nisem tako "zverzirana", kot bi si želela.
 
Prosim za kako besedo spodbude.
 
Hvala,
Ana Polona Golobič

 

 

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

2

Pozdravljeni, Ana!

Le pogum! Zanesite se na svoj jezikovni čut, ki ga razvijajte ob pogovoru z drugimi lektorji in ob branju strokovne literature; ostrilo ga bo tudi vsako novo sprejeto besedilo ter pripombe naročnika. Zavedajte se, da je jezik v celoti nezaobjemljiv. Jezik so govorci in vsak govor se od drugega malce razlikuje. Velja seveda tudi za lektorje.

Pravopis, torej zapis besed, stava ločil in osnovna slovnična pravila, je osnova lektorskega dela. Kljub nekaj nedorečenostim tu načeloma ni vprašanj in temu znanju se približuje vsak maturant. Zanimiva pa je nadgradnja: zvrstnost, prevajanje, prečrkovanje, strokovni izrazi, besedni red, oblika ... Tu se tudi lektorji razhajajo, saj vsak pač izhaja iz lastnih argumentov. Tudi to ni slabo, saj, kot rečeno, je jezik preširen, da bi ga na tej ravni utesnjevali v lične predale.

Pravite, da nihate med samozavestjo in ponižnostjo - to sploh ni slabo, nasprotno, to je dobro izhodišče. Vedno se lahko še česa naučimo, po drugi strani pa moramo biti tudi odločni. Lektor naj v besedilo ne posega preveč, a tudi ne premalo, če opazi napake. Lektor vselej lovi ravnotežje, njegov cilj je narediti besedilo skladno z njegovim namenom. Velja si zapomniti pravilo minimalnega popravka, kajti tudi slog je del namena. Po drugi strani pa avtorja upoštevamo tudi tako, da mu zaupamo svoje pomisleke - lektor je sicer prvi bralec, a ne bere zgolj v lastnem imenu. 

Če ste negotovi, se sprva lahko odločate le za lekturo zvrsti, ki jo najbolje poznate. Popravite res v oči bijoče zatipke in slovnične napake, sicer pa avtorja opominjajte na nedoslednosti, protislovja, nejasna ali dvoumna mesta, na mešanje zvrsti, napačno rabljene termine, oblikovne pomanjkljivosti, predlagajte dopolnitve in krajšanje ipd. Z računalnikom je dajanje pripomb enostavno, avtor pa vam bo zanje gotovo hvaležen, saj so dragocen podatek o razumevanju besedila. Poleg tega pisci predlog veliko laže sprejmejo, če je pospremljen s kratko obrazložitvijo.    

Uspešno torej, včasih odprto, včasih drzno, vselej pa premišljeno.

LP


Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

E-naslov ne bo javno objavljen.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani