Lektorska delavnica Sitna vejica

Lektorska delavnica Sitna vejica
1

Sitna vejica

Društvo novinarjev Slovenije je 20. novembra v okviru festivala medijske kulture in trendov Naprej/Forward organiziralo tudi lektorsko delavnico z naslovom Sitna vejica. Delavnico je pripravila in vodila dr. Nataša Logar s Fakultete za družbene vede v Ljubljani, udeležila pa se je je tudi peščica lektorjev našega društva.


Že po številu v Sloveniji uradno prijavljenih lektorjev in še bolj zaradi še precej večje skupine ljudi, ki se »gredo« lektorje, sem pričakovala več kot približno deset udeležencev, kolikor se nas je na dogodku zbralo. Vejica namreč ni tako preprosto ločilo, da ti po končanem izobraževanju ne bi bila vsaj občasno potrebna še kakšno poglabljanje tega znanja in spoznavanje razmišljanj, kako je mogoče reševati posamezne primere.
Predavateljica je vsak sklop uvedla s predstavitvijo teorije – z definicijo posamezne stavčne zgradbe, na primeru zgledov pa smo razmišljali, ali so pravopisna pravila o rabi vejice pri teh primerna, razumljiva tudi nejezikoslovcem, dovolj preprosta, ponazorjena s primernimi zgledi.

Ker ni namen tega poročila predstavitev vseh obstoječih pravil in tudi nastajajočih predlogov za njihovo spreminjanje, navajam samo ilustrativne zglede.
 

Pristavek:
Rok za oddajo prošenj se izteče jutri, 11. marca, ob 12. uri.
Ljubljanska družba Kolinska, d. d., je poslovno leto zaključila z izgubo.
Kot je še pred začetkom srečanja opozorila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Frederica Mogherini, morajo Rusi pustiti odprta vrata.
Dostavek:
S predlogom so se strinjale vse parlamentarne stranke, razen NSi.
Zagotavlja dokaj dobro tiskanje, predvsem barvno.
Polstavek:
Vse discipline bodo zelo zanimive, začenši z moškimi skoki ob palici.
Cene se, upoštevaje motorje, opremo in imidž, v primerjavi z naštetimi tekmeci sploh ne zdijo pretirano visoke.
Živeti je treba, ne oziraje se na to, da padajo granate.
Žal pa so cene, upoštevajoč ponudbo, na slovenskem trgu razmeroma visoke.
Vrivek in pristava sta z druge skladenjske ravnine, zato ju je bolje zamejiti s pomišljajema.
Izpostava prenese različna ločila – vejico, pomišljaj in celo oklepaj:
Selitev bo trajala – zaradi dežja.
Selitev bo trajala, zaradi dežja.
Selitev bo trajala (zaradi dežja).

Zakaj se je splačalo biti na delavnici? Ker smo osvežili teoretično znanje, predebatirali nekaj pravopisnih pravil, ki so po dobrih dvajsetih letih veljavnosti pravopisa počasi zrela za posamezne popravke, in ker smo prišli do ugotovitve oz. potrditve, da je za dobro lekturo eno samo branje premalo – da lahko dobro dojameš vse plasti, tako vsebine kot zgradbe, sta potrebni najmanj dve branji. Tega bi se morali zavedati tudi naročniki in šefi, ki prenekaterega lektorja s preskopo odmerjenim časom (najpogosteje zaradi varčevanja) silijo v preveliko storilnost … in to na račun kakovosti.
Za višjo kakovost lektoriranja bi bilo nujno, da bi lektorji izkoristili čim več takih priložnosti, ko dobiš nasvete in navodila tako rekoč na pladnju, ob tem pa ne bi bilo slabo, če bi imeli naročniki (in tudi šefi) vpogled v to, kdo od lektorjev se še naprej izobražuje, izpopolnjuje, da ne bi bila edina kriterija pri izbiranju lektorja nespodobno nizka cena in nestvarno kratek čas. Le kako to doseči?

Zapisala D. T.

 

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

2

Hvala za objavo! Se zelo strinjam z napisanim, da je potrebno osveževanje znanja, pri čemer se mi zdi pomembno, da tega ne počnejo zgolj lektorji, ampak tudi ostali govorci slovenskega jezika. Nisem lektorica, a za pomisleke pri uporabi jezika vedno poskušam najti pojasnila.

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica

E-naslov ne bo javno objavljen.

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani