Spoštovani,

v Narodni in univerzitetni knjižnici je do 30. januarja 2016 na ogled pregledna razstava slovenskih slovnic in slovarjev, ki sta jo avtorja razstave dr. Mojca Smolej in dr. Kozma Ahačič poimenovala Poljub z jezikom.

Obisk razstave je tako glede skupin kot posameznikov zelo dober. To sredo, 20. 1. 2016, bo po razstavi vodil soavtor dr. Kozma Ahačič

Naj poudarim, da razumemo poseben pomen tokratne razstave tudi v tem, da je prvič na ogled celotna zakladnica opisov slovenščine od rokopisov in knjig
do spletnih portalov in korpusov. Predstavljenih je torej prek 150 slovnic in slovarjev.

Ker je skupina številčno omejena na 30 ljudi in za javno sredino vodstvo zbiramo prijave, vas prosim, če udeležbo lahko potrdite kar na moj mail.

Po javnem vodstvu pripravljamo tudi predstavitev portala FRAN.

Lepo pozdravljeni,

Helena Ana Drewry, uprava NUK

................

V okviru ciklusa predavanj SPLETNA ORODJA ZA BOLJŠO SLOVENŠČINO bo v sredo, 20. 1. 2016, ob 18. uri dr. Nataša Jakop predstavila portal FRAN.

Portal Fran združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih virih. Namen portala je omogočiti dostop do najrazličnejših jezikovnih podatkov o slovenščini čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

Predstavitev bo potekala v sejni sobi NUK.

Prijave sprejemamo na naslov: HelenaAna.Drewry@nuk.uni-lj.si.

Pred predavanjem vas ob 17. uri vabimo na voden ogled razstave Poljub z jezikom - slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes.

Po razstavi bo vodil soavtor dr. Kozma Ahačič, urednik portala FRAN.

Obvestilo: Vsebina je vidna le članom.

Vpišite uporabniško ime in geslo:

Če ste pozabili geslo, kliknite tukaj.

Postanite naš član: prijavnica