Interventni ali intervencijski in drugo

Spoštovani,

lektorji se večkrat sprašujemo, ali je pravilno interventni ali intervencijski (zakon, ukrep) in diskriminatoren, diskriminatorski ali diskriminacijski (predpis), zato vas prosimo za nasvet.

Hvala in lep pozdrav.
Helena Škrlep
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V Slovenskem pravopisu 2001 so navedene naslednje pridevniške oblike intervencijski – diskriminacijski in diskriminatorski. Njihovi pomeni in raba so opisani v Slovarju slovenskega knjižnega jezika.

Pridevnik intervencijski pogosto nastopa v zvezah intervencijski zakon, intervencijska skupina, intervencijsko vozilo, intervencijski ukrepi ipd., pridevnika diskriminacijski in diskriminatorski v zvezah diskriminacijski ukrepi, diskriminacijska politika, diskriminatorska politika, diskriminatorsko ravnanje, vendar je med pridevnikoma pomenska razlika – pridevnik diskriminacijski izraža povezanost z diskriminacijo, pridevnik diskriminatorski pa opisuje takega, ki vsebuje oziroma izraža diskriminacijo.

Pridevnika interventni in diskriminatoren sta v slovenščini novejša in njuna raba od leta 1991 narašča.

Pridevnik interventni se najpogosteje pojavlja v zvezah interventni zakon, interventni ukrep, interventni odkup, interventna številka ipd., pridevnik diskriminatoren v zvezah biti diskriminatoren, diskriminatoren odnos, diskriminatoren način, diskriminatorna obravnava, diskriminatorno ravnanje ipd. Pridevniška oblika diskriminatorski se pojavlja v podobnih zvezah kot pridevnik diskriminatoren, npr. biti diskriminatorski, diskriminatorski odnos, diskriminatorsko ravnanje, vendar je v sodobnem jezikovnem gradivu bistveno redkejša.

Vse navedene oblike pridevnikov so torej »pravilne«, njihovo ustrezno rabo pa deloma usmerja pomenski potencial, ki ga nosijo v sebi, pri čemer je razmejevanje pogosto težavno. Pomenske nianse med pridevnikoma intervencijski in interventni je mogoče vzporejati s pomenskim razlikovanjem med pridevnikoma dokumentacijski (nanašajoč se na dokumentacijo), npr. v zvezah dokumentacijski center, dokumentacijsko gradivo, in dokumentni (ki je za dokumente), npr. v zvezah dokumentni sistem, dokumentne zbirke. Pridevnik intervencijski se nanaša na intervencijo, npr. intervencijsko vozilo (vozilo za intervencijo), pridevnik interventni je povezan z izvajalcem/izvajalci intervencije, npr. interventna številka (številka izvajalca intervencije).

Raba pridevnika je v mnogih besednih zvezah pomensko diferencirana, a je ni mogoče normativno ovrednotiti le položajno, tj. glede na jedro besedne zveze (intervencijski – interventni ukrepi), npr. Oddelek za intervencijske ukrepe (ukrepi, povezani z intervencijo)  Zakon o interventnih ukrepih (ukrepi, povezani z izvajalci intervencije). Sprejeti zakon za stabilizacijo javnih financ se uradno imenuje Zakon o intervetnih ukrepih, nestrokovno oz. poljudno se zanj uporabljata obe zvezi, interventni zakon (pogosteje) in intervencijski zakon. ― Predpis, ki se nanaša oz. je povezan z diskriminacijo, je diskriminacijski, medtem ko je diskriminatorski oz. diskriminatoren predpis tak, ki vsebuje, podpira, izraža diskriminacijo.

Dr. Nataša Jakop