29. 11. 2011

Zakaj je tako pomembno, da ne zanemarimo maternega jezika

Pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec, nekdanji novinar in politik Ciril Zlobec se že vse življenje z jezikom ukvarja ne samo kot slavist in književni ustvarjalec, temveč tudi kot zaveden pripadnik majhnega naroda, ki je že v zgodnjem otroštvu občutil fizično ogroženost slovenščine pod italijansko prevlado. Cirila Zlobca jezik zanima kot avtentična določitev nacionalne identitete in identitete posameznika kot pripadnika naroda.

In kaj je tisto, na kar moramo biti pozorni, če hočemo svoj jezik ne samo ohranjati, temveč tudi razvijati?

* Globalizacija – Obljublja svobodo delovanja na vseh področjih, splošno blaginjo in enakopravnost, a ima žal tudi stranske učinke: revni ostajajo revni, bogati postajajo še bogatejši. Slovenci smo v tej razdelitvi za zdaj nekje v sredini, z nepremišljenostjo pa lahko zdrknemo veliko niže. Seveda je to čutiti tudi v odnosu do maternega jezika.

* Navidezna enakopravnost slovenščine v EU – Dosledna javna raba je predvidena in omogočena, a je vsakdanja praksa drugačna.

* Popuščanje angleščini – Angleščina je postala mednarodni sporazumevalni jezik in tudi pri nas je to čutiti ne le v besedišču, temveč že v samem načinu izražanja.

Objektivno stanje slovenskega jezika morda ni tako tragično, kot se nam zdi, ko se pritožujemo, češ da je slovenščina danes enako ogrožena kot v preteklosti. Res pa je, da smo v položaju, ko obstoj in ustrezna funkcionalnost nacionalnega jezika nista samoumevna, zato moramo biti dovolj trdni in ozaveščeni sami v sebi, da bomo postali in ostali enakopravni in enakovredni v dialogu s sosedi in svetom.

Predavanje ni bilo namenjeno ozkemu jezikovnemu izobraževanju, temveč so bili v njem bolj poudarjeni človeška stran, čut in skrb za jezik. Težko je zapisati vse, kar smo slišali in občutili, zato je povzetek kratek.

Za temi primerno razpoloženje v dvorani sta poskrbeli tudi lektorici Boža, ki je prebrala nekaj pesmi iz zbirke Cirila Zlobca Beseda, in Tina, ki jo je spremljala z violino.

Zapisala: Milojka Mansoor