3. 12. 2015

Srečanje na Inštitutu za slovenski jezik

Spoštovani,

letošnji decembrski dogodek v Lektorskem društvu Slovenije pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in prav na ta veseli dan kulture.

Vabimo vas v četrtek, 3. decembra 2015, ob 11. uri v Prešernovo dvorano na Inštitutu za slovenski jezik (Novi trg 4 v Ljubljani).

Srečali se bomo s sodelavci nacionalnega inštituta za jezik, natančneje s pravopisno skupino, posameznimi člani Pravopisne komisije in z nekaterimi sodelavci leksikološke sekcije inštituta, ki pripravljajo NSSKJ. Predstavili nam bodo povezovanje priprave pravopisnega slovarja in prenove pravil, ob pogovoru pa tudi, katere normativne odločitve so aktualne v pravopisu in katere v NSSKJ.

Lektorji se zavedamo svoje vloge vmesnika med teorijo, predpisom, normo in prakso. Ker uporabniki slovenskega jezika od lektorjev in jezikovnih svetovalcev pričakujejo, da se znamo odločati med normativnostjo in jezikovno izbiro, pravili in slovarjem, odločitvami in smernicami, v sodelovanju z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU prepoznavamo priložnost za svoje nadaljnje izpopolnjevanje in napredovanje.

Dobrodošli z nami na tej poti.