10. 5. 2010

Leposlovje in kriminologija

Marinka Milenković je univ. diplomirana slavistka, bibliotekarka in raziskovalka na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Predavanje je bilo v prostorih Društva slovenskih pisateljev ob 18.00.

Književnost je že od svojih začetkov odražala resnično življenje, katerega del je tudi človekovo nezakonito vedenje ali vedenje, ki ni v skladu z dogovorjenimi in zapisanimi normami. Literarni ustvarjalci so veliko prej kot znanost ne le zaznavali in opisovali takšno vedenje, temveč tudi razmišljali o njegovih vzrokih in se (eni bolj drugi manj) opredeljevali do njega. Teme o »zločinu in kazni« so vsebovala že besedila Svetega pisma stare zaveze kakor tudi antična, srednjeveška in vse kasnejše književnosti.

Družboslovne znanosti in znanosti o človeku (npr. sociologija, psihologija, antropologija, kriminologija itd.) so nastale dokaj pozno in tedaj se je prenos znanja iz znanosti v literaturo in narobe še okrepil. Zato so lahko tudi leposlovna dela neizčrpen vir podatkov in znanja za kriminologe in pravnike ter za vse tiste, ki jih ta tema zanima.

Delo obravnava nekatere pisatelje in izbrane teme iz svetovne in slovenske književnosti, ki obravnavajo odklonsko in kriminalno vedenje človeka ter odziv ožjega in širšega okolja na takšno vedenje.

Marinka Milenković