24. 5. 2014

Poskusni preizkus za lektorsko licenco 24. 5. 2014

Posnetek e-priprave na poskusni preizkus za lektorsko licenco 10. 5. 2014

Vabimo vas k poskusnemu preizkusu lektorjev slovenskih besedil v soboto, 24. maja 2014.
Lektorirali boste besedila, s kakršnimi se srečujete vsak dan v svoji strokovni praksi. Pred tem bomo za vse prijavljene pripravili brezplačno e-pripravo, in sicer v soboto, 10. maja 2014, ob 10. uri, ko se bomo pogovorili o podrobnostih poskusnega preizkusa.

Pomembno: e-priprava na poskusni preizkus bo samo v e-izvedbi, v okviru webinarja. Za poskusni preizkus in e-pripravo nanj je obvezna prijava, zato izpolnite prijavnico na spletni strani Lektorskega društva Slovenije in jo skupaj s kopijo dokazila o izobrazbi (o pridobljeni najmanj 7. stopnji izobrazbe ali bolonjskega drugostopenjskega magisterija) pošljite najpozneje do 9. maja 2014.

Poskusni preizkus bo anonimen, test bomo označili s šifro kandidata, s čimer bosta zagotovljeni diskretnost in objektivnost vrednotenja.

Marsikateri lektor in jezikoslovec je že razmišljal, kako oblikovati merila za vrednotenje preizkusov. Kako se odločati med pravopisnimi, slovničnimi, slogovnimi popravki, nujnimi popravki, večjimi posegi, naročnikovimi željami, lektorjevo osebno strokovno potrebo … ter med možnostmi, ki jih ponujajo sedanji pravopis, slovnica, čeprav zadnja stara že nekaj desetletij, besedilni korpusi, pa še ti temeljijo na posnetkih rabe jezika pred dvema letoma in več. Kje postaviti ločnico?

Menimo, da je ne moremo. Ali lahko vsaj povzamemo merila, s katerimi je vendarle treba opredeliti lektoriranje in lektorski poklic, da za lektoriranje ne bi več razglašali tudi popravljanja dvojnih presledkov in računalniškega urejanja besedila?

Merila za vrednotenje preizkusov bodo oblikovana z reprezentativnim vzorcem preizkusov, ki jih bodo rešili udeleženci poskusa iz referenčne skupine. V tej skupini bodo vabljeni priznani slovenisti, ki sodelujejo ali so sodelovali v pedagoškem procesu izobraževanja na visokošolski ali univerzitetni študijski stopnji slovenistike, in vabljeni raziskovalci slovenskega jezika ter 10 izžrebanih prijavljenih na poskusni preizkus, ki bodo v to privolili na prijavnem obrazcu. Za vse te bo preizkus brezplačen. Iz reprezentativnega vzorca bomo povzeli presečno množico lektorskih popravkov in drugih posegov v besedila ter s tako oblikovanimi merili vrednotili preostale rešene preizkuse.

Cena poskusnega preizkusa za druge je simbolična, za člane Lektorskega društva Slovenije 25 evrov, za nečlane 50. Lektorsko društvo Slovenije ima s poskusnim preizkusom za lektorsko licenco stroške, zato je resnost prijav pomembna. V tej ceni je zajeta tudi udeležnina za srečanje z evalvacijo in predstavitvijo rezultatov.

Lektorji, ki želite storiti korak naprej v svoji poklicni usposobljenosti in uspešnosti, lepo vabljeni, da to storimo skupaj z vsemi lektorskimi kolegi in tako stopimo na pot do večje priložnosti. Ne zamudite je. Bodite del zgodbe, ki se je začela že pred leti. Čas je, da se udejanji.

Vse podrobnosti o lektorskem preizkusu so obravnavane v Pravilniku o lektorski licenci in spremljajočih navodilih.