25. 4. 2012

Informacije, koristne za tiste, ki iščejo lektorja

Področje lektoriranja je čedalje bolj neurejeno. Ponudba lektoriranja na spletnih straneh je zelo pestra. Žal pa so te ponudbe pogosto tudi zavajajoče in neresnične. Preden se odločite za izbiro ustreznega lektorja, poleg cene nujno preverite tudi, ali ima ustrezno formalno izobrazbo in strokovno usposobljenost. Da ne boste imeli kot uporabniki naših storitev lažnih informacij, smo vam pripravili nekaj pojasnil.

Prosimo vas tudi, da nas obveščate o morebitnem slabo opravljenem lektorskem delu, da bomo lahko ukrepali. Obvestila pošiljajte po elektronski pošti lektorji.slovenije@gmail.com.

1. Lektorsko društvo Slovenije (v nadaljevanju LDS) zaenkrat še ne izdaja nobenih javnoveljavnih potrdil o lektoriranju, prav tako ne morete dobiti veljavnega potrdila o ustrezni kakovosti nikjer drugje. Vse tiste lektorje, ki ponujajo na svojih spletnih straneh razna potrdila, prosimo, da jih zbrišejo, drugače bomo prisiljeni ukrepati, saj povzročajo škodo lektorjem in uporabnikom.

Na občnem zboru je bila februarja 2006 v okviru LDS ustanovljena skupina za pripravo licence: Milena Žagar, Nuša Mastnak, Milan Žlof, Tanja Sernec. V letu 2007 se je N. Mastnak sestala z vodjem Sektorja za slov. j. pri Ministrstvu za kulturo (že drugič), J. Dularjem. Sektor bo podprl naša prizadevanja za ureditev razmer na področju lektoriranja, pri pripravi pa ne bo sodeloval. Skupina še naprej išče najboljšo možno rešitev, velika težava pa je tudi denar, saj se LDS preživlja le s članarino.

2. Sámo članstvo v LDS za zdaj še ne zagotavlja tudi ustrezne kakovosti opravljenega dela, zato je ta hip sklicevanje na članstvo brezpredmetno. Prosimo lektorje, da ne zavajajo uporabnikov.

3. Uporabniki se zelo težko odločajo pri izbiri ustreznega lektorja, zato vas opozarjamo, na kaj morate pri izbiri lektorja še posebno paziti:

3.1 Lektor mora imeti ustrezno univerzitetno izobrazbo slovenistične smeri (7. stopnja). Osnovna formalna izobrazba ustrezne smeri je prvi pogoj, da se o lektoriranju s ponudnikom sploh pogovarjate.

3.2 Vsak si želi določeno storitev po najnižji ceni, zato le redko kdo preverja tudi kakovost. Uporabnik bo to težko sam storil, ker ne pozna lektorja, zato naj se prepriča o njegovi strokovni usposobljenosti (npr. reference, izobrazba). Če lektor poudarja, da je npr. lektoriral diplome in druga dela, ki jih ni naštel, ne morete ničesar preveriti. Svetujemo vam, da še malo pobrskate pri drugih ponudnikih. Našla se je že tudi ponudba, da stane hitro lektoriranje manj od počasnega, natančnejšega. Lepo prosimo, ne nasedajte takim sporočilom. Lektoriranje je samo eno: pravilno in temeljito, pa če je hitro ali počasno!!

3.3 Preverite cenik LDS, ki je objavljen na naši spletni strani za leto 2008. Tako boste lahko okvirno sami ocenili, koliko stane ena stran, kako se obračunava ipd. Če vam ponudnik postavi ceno, ki je občutno nižja od objavljenih priporočenih cen, to praviloma že samo po sebi govori o (ne)kakovosti njegovega dela. Ne verjemite zagotovilom, da vam lahko za tako nizko ceno opravi kakovostno lekturo. Temeljita lektura namreč ni običajno branje besedila.

4. Zadnja točka pa je namenjena vsem lektorjem. Če ustvarjate nelojalno konkurenco s cenovnim dampingom, škodujete sebi in vsem, ki jim je lektoriranje osnovni samostojni poklic. Upoštevajte priporočene cene našega društva ali odklonite delo. Če se bomo na tak način vsi uprli založbam in drugim, ki znižujejo cene pod vse razumne meje, bomo uspeli. Sami dobro veste, da brez našega »pucflekarskega dela« številna skrpucala ne bodo mogla biti objavljena, marsikdaj pa je tudi že zlektorirano delo ostalo popolno skrpucalo.