30. 12. 2012

Poročilo Skupine za licenco za leto 2012

Sestanek skupine za lektorsko licenco, 11. januar 2012
Udeležba: Milojka Mansoor, Božislava Čož, Joža Lakovič, Nuša Mastnak, Renata Hari
Pregledale smo osnutke Pravilnika o lektorski licenci, Pogojev za pridobitev licence in Etičnega kodeksa.

Sklep:
– Dokumente pošljemo v pregled članom društva in določimo rok, do katerega sprejemamo njihove pripombe.

Sestanek skupine za lektorsko licenco, 15. februar 2012
Udeležba: Božislava Čož, Nuša Mastnak, Renata Hari
Pregledale smo pripombe članov in se odločile, da rok za pripombe podaljšamo.

Sestanek skupine za lektorsko licenco, 26. marec 2012, in komunikacija po e-pošti
Pregledale smo pripombe članov, ki jih je povzela Nuša Mastnak in napisala poročilo. Dobili smo 14 dopisov s predlogi in pripombami. Največ pripomb (6) je bilo o priznavanju izkušenj, sledile so pripombe o izobrazbi (4), o prepovedi uporabe elektronskih pripomočkov na preizkusu znanja (3), o neslovenistični izobrazbi lektorjev, izobraževanju za preizkus in uporabi elektronskih pripomočkov na preizkusu (po 2), o prepovedi vpogleda v opravljeni preizkus, o izobraževanju neslovenistov, izposoji pripomočkov med preizkusom,
Vsi, ki so poslali pripombe, so se strinjali, da je licenca potrebna.

V osnutkih dokumentov smo popravile naslednje:
– Pri zahtevani izobrazbi si članice komisije nismo bile edine – Nuša Mastnak je zagovarjala mnenje nekaterih članov, da je dovolj tudi peta stopnja izobrazbe, preostale članice skupine pa mnenje večine članov, da je pogoj za opravljanje testa sedma stopnja izobrazbe slovenistične smeri. To vprašanje je ostalo še odprto.
– Preizkus za pridobitev licence morajo opravljati vsi, brez izjem.
– Kandidatom je omogočen vpogled v opravljeni preizkus znanja.
– Preizkusa znanja kandidati ne smejo opravljati z elektronskimi pripomočki, ker želimo preprečiti goljufanje.
– Govorne lektorje smo povabili, naj v pravilnik dodajo svoje predloge, vendar so nam odgovorili, da licence za gledališke lektorje niso potrebne, zato bo licenca uvedena samo za pisno lektoriranje.
– Društvo v zadnjem času zelo dobro skrbi za izobraževanje in izpopolnjevanje svojih članov (veliko predavanj je sicer organiziralo tudi že v preteklosti), tako da tisti, ki redno obiskujejo predavanja in pogovore ter se ob delu tudi sami izpopolnjujejo, ne bi smeli imeti težav z opravljanjem preizkusa. Bomo pa se še dogovarjali, da bi pred preizkusom pripravili izobraževanje, morda tudi s sodelovanjem predavateljev s Filozofske fakultete.

Sestanek s prof. Kržišnikovo, 12. aprila 2012
Udeležba: Milojka Mansoor, Renata Hari

Prof. Kržišnikova je neformalno zagotovila, da bo oddelek za slovenistiko sodeloval pri pripravljanju gradiva za test, ocenjevanju in izdajanju lektorske licence. Pridobitev licence bi bila lahko naslednja stopnja in dopolnitev njihovega na novo uvedenega študija jezikovnega svetovanja. Za formalni dogovor je predlagala sestanek junija ali jeseni. Lektorsko društvo naj bi pripravilo predloge iz prakse, kaj vse naj bi zajemal test.

Sestanek skupine za lektorsko licenco, 29. maja 2012
Udeležba: Milojka Mansoor, Božislava Čož, Joža Lakovič, Renata Hari

V Pravilnik o lektorski licenci smo vnesli popravke in pripombe pravnice, ki je pregledala besedilo. Spremembe so bile predvsem v 5. členu (dodano, da lahko pod posebnimi pogoji preizkus za pridobitev licence opravljajo tudi kandidati s 7. stopnjo katerekoli druge smeri) ter 9. členu (kdo je lahko član komisije). Tako smo omogočili pridobitev licence tudi lektorjem, ki svoje delo dobro opravljajo, vendar imajo VII. stopnjo izobrazbe drugih smeri.
O vsebini in dolžini preizkusa se bomo dogovarjali s Filozofsko fakulteto, zato smo določila o tem za zdaj črtali.
K 16. členu (pogoji za podaljšanje licence) smo sklenile še vsaka sama pisno poslati končne predloge. Joža Lakovič je opozorila, da bi bilo treba iz možnih dejavnosti, ki prinašajo točke za podaljšanje licence, črtati tiste, ki niso dostopne vsem, in dati večji poudarek tistim, ki se neposredno navezujejo na lektorsko delo.
Renata Hari je pripravila nekaj predlogov za vsebino testa za pridobitev lektorske licence in jih poslala drugim članicam skupine v dopolnjevanje.

Sklepa:
– Renata Hari vnese popravke pravnice v dokumente in jih pošlje članicam skupine, vsaka od njih vnese svoje popravke v 16. člen Pravilnika in pošlje nazaj.
– Milojka Mansoor napiše dopis in ga s priloženim Pravilnikom o licenci pošlje na Filozofsko fakulteto prof. dr. Kržišnikovi.

Dokumente smo poslali prof. Kržišnikovi skupaj s prošnjo za sodelovanje pri nadaljnjem postopku uvajanja licence.

Dopisi po e-pošti, 3. septembra 2012
Članici skupine za licenco Joža Lakovič in Nuša Mastnak sta odpovedali sodelovanje v skupini za lektorsko licenco. Joža Lakovič je izstopila iz skupine zaradi pomanjkanja časa, vendar je pripravljena še sodelovati z nasveti, Nuša Mastnak pa je odstopila zaradi nestrinjanja z razmišljanjem skupine za licenco. Svoje mnenje bo podrobneje predstavila na sestanku vseh članov društva. Ker je delo za lektorsko licenco v ključni fazi pred dogovarjanjem s Filozofsko fakulteto, menimo, da je smiselno, da nadaljujeta delo preostali članici skupine, ker bi z iskanjem novih članov v tem trenutku po nepotrebnem izgubljali čas.

Predlagani dnevni red sestanka s Kržišnikovo
1. Dogovor o formalni obliki sodelovanja med Lektorskim društvom Slovenije in Oddelkom za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani pri postopku pridobivanja lektorske licence (skupno izdajanje licence)
2. Dogovor o pripravi testa in postopku ocenjevanja (kdo bo sodeloval pri pripravi in ocenjevanju testa in kako se razdelijo delovne naloge; ali bo pri ocenjevanju sodeloval tudi Inštitut za slovenski jezik)
3. Dogovor o stroških sodelovanja Filozofske fakultete pri postopkih za pridobitev lektorske licence (sestavljanje testa, ocenjevanje, potrjevanje licence)