3. 12. 2018

Novosti na jezikovnem portalu Fran

Poročilo s predstavitve 3. decembra 2018

Novost je osvežena in izčrpnejša statistika iskanj, nato pa dodatki k rastočim slovarjem (v oklepaju navajam, kdo jih je predstavljal): sinonimni slovar (Kozma Ahačič, Andrej Perdih), eSSKJ (Nina Ledinek), vezljivostni slovar (Janoš Ježovnik), novi etimološki (Metka Furlan), sprotni slovar (Domen Krvina), pravopis (Aleksandra Bizjak Končar).

Največ časa je bilo namenjeno sinonimnemu slovarju, predvsem z vidika grafičnega prikaza in pojmovnika (UPS - RPS), tudi vezljivostnemu, ki je podan v preglednejši obliki kot v knjižni izdaji, naj bi pa bil naknadno nadgrajen še s ponazarjalnimi formulami. Pri eSSKJ je bilo predstavljenih nekaj novih gesel temeljnega besedja (npr. čist) in opomnjeno na znakovni jezik. Zanimivo je glede na spletno glasovanje dodano, da je v slovenščini uveljavljen sinonim za selfi sebek (to so lani še zavračali, ker niso imeli dovolj potrditev v gradivu). Pri SSSJ je Domen Krvina podal tezo, da tujke lahko nastopajo kot prilastkovnik, medtem ko to skoraj ne velja za domače besede, kar pa ni kodifikacijski standard.

Pri pravopisu je Bizjak Končarjeva navedla, da so se posebej posvetili ločilom, tako da lahko do pravil o pisavi ločil dostopamo tudi skozi slovarski del, če vpišemo ime ločila v iskalno okno ePravopisa (https://fran.si/135/epravopis-slovenski-pravopis/4415762/pomišljaj?FilteredDictionaryIds=135&View=1&Query=pomi%C5%A1ljaj). Opazno je, da ePravopis že priznava mešano sklanjatev pri deželah na -ski (https://fran.si/135/epravopis-slovenski-pravopis/4415425/norveska?FilteredDictionaryIds=135&View=1&Query=norve%C5%A1ka).

Zelo uporabna podstran Frana, ki pa je malo spregledana, ker ni takoj dostopna, je Zbirke, kjer najdemo Besedišče slovenskega jezika, Novo besedo in njene nadgradnje ter Pravopisne kategorije (https://fran.si/spt-kategorije) s povzetki pravil in zbranimi slovarskimi primeri ePravopisa. Gre za smernice, ki dopolnjujejo ali popravljajo rabo Pravopisa 2001, vsako poglavje oz. kategorija ima tudi zapisan datum zadnje redakcije. V Zbirkah je tudi seznam vseh besed z uporabniško predlaganimi slovenskimi sopomenkami (https://fran.si/ustreznice).

Metapodatki so zbrani v O Franu (koncept eSSKJ: https://fran.si/o-portalu?page=Colofon).

Zapisal: Rok Dovjak