26. 9. 2018

Slovar sopomenk sodobne slovenščine

V sredo, 26. septembra 2018, bo ob 18. uri na sedežu našega društva (Tomšičeva 12, Ljubljana) delavnica s Slovarjem sopomenk sodobne slovenščine, ki jo za Lektorsko društvo Slovenije pripravljajo sodelavci Centra za jezikovne vire in tehnologije.

Slovar sopomenk sodobne slovenščine v lektorskem kontekstu (dr. Špela Arhar Holdt): V prvem delu bo predstavljen odprtodostopni Slovar sopomenk, ki v slovenski prostor uvaja koncept t. i. odzivnega slovarja: slovarja, ki se odziva na jezikovni razvoj in mnenje jezikovne skupnosti. Slovar je bil narejen avtomatsko iz obstoječih jezikovnih virov. So podatki dovolj zanesljivi za uporabo? Kaj pa podatki, ki jih v slovar dodaja jezikovna skupnost? Imajo uporabniki zadostne kompetence, so dovolj konstruktivni, politično korektni, motivirani za sodelovanje? Kakšno je razmerje novega slovarja do obstoječih priročnikov? In zakaj je odprti dostop pomemben za prihodnost jezika? V skupni razpravi se bomo dotaknili vprašanj, ki jih novi koncept odpira, posebej pa se bomo posvetili uporabni vrednosti slovarja za namen lektoriranja.

Če želite med debato slovar preizkusiti tudi sami, s seboj prinesite prenosnik.

Posebne prijave na delavnico niso potrebne. Vljudno vabljeni.

Pretekle vsebine

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani