11. 5. 2017

Okrogla miza o statusu lektorjev in lektoriranja

Spodbude, naštete v petih točkah, in rezultati ankete vabijo k nadaljnjemu koraku strokovne javnosti za opredelitev lektoriranja oz. jezikovnega svetovanja kot dejavnosti in lektorja oz. jezikovnega svetovalca kot poklica. Stanje zaposlovanja neraguliranih poklicev jezikoslovcev se močno in hitro slabša, kar vpliva tudi na kakovost besedil za javno objavo. Zato Lektorsko društvo Slovenije vabi na okroglo mizo z naslovom

LEKTORJEVE PREOBRAZBE
Sodobni jezikovni svetovalci v primežu starih, novih in prenovljenih študijskih programov ter popolne nereguliranosti dejavnosti

Pobuda za okroglo mizo je izraz razmišljanja o prispevku humanističnih poklicev za našo družbo in državo. Lektoriranje in jezikovno svetovanje je morda edina slovenistična dejavnost, s katero smo slovenisti vključeni neposredno v realni sektor, torej gospodarstvo. Neodgovorno bi bilo, da bi zaradi izhodiščne neurejenosti škodili ugledu celotne slovenistike in humanistike ter tvegali še večjo nezaposljivost kadra, ki se izobražuje v humanističnih visokošolskih ustanovah.

Naši gostje bodo poleg predstavnikov vseh štirih slovenistik (red. prof. dr. Simona Kranjc, izr. prof. dr. Melita Zemljak Jontes, doc. dr. Marcello Potocco, doc. dr. Rok Žaucer) tudi red. prof. dr. David Limon (Oddelek za prevajalstvo), dr. Simona Bergoč (vodja Službe za slovenski jezik) in Meta Meh (Generalni finančni urad, delovna skupina za sivo ekonomijo).

Veseli bomo vašega odziva in udeležbe – v četrtek, 11. 5. 2017, ob 17. uri,
v sejni dvorani Ministrstva za kulturo
 (Maistrova ulica 10, Ljubljana).

Sklepne ugotovitve so objavljene na tej povezavi.