4. 9. 2013

Zapisovanje avtomobilov

Pozdravljeni!

Pogosto se srečujem z besedili o avtomobilih in pri tem sem naletel na nekaj težav glede poimenovanj imen vozil oz. sklanjanja le-teh. Prosim vas, da mi pomagate pri iskanju pravih odgovorov.

1) Vemo, da se začetnica pri imenih vozil ravna po pravilu zapisa industrijskih izdelkov, torej z veliko začetnico, kadar je v vlogi prilastka.
Ali velja enako, tudi kadar gre za bolj natančno poimenovanje modela: npr. Vozim renault laguno grandtour 1.9 dci/Vozim Renault Laguno Grandtour 1.9 dci? In kako zapisati v seznamih vozil? Sklepam, da le prvo sestavimo imena. Po zgoraj omenjenem pravilu bi moralo biti z malo začetnico, a po drugi strani vendarle ne gre več za tako splošno poimenovanje modela, pač pa za prav določenega.

2) Ali velja zgoraj omenjeno pravilo za vsako uporabo imena v vlogi prilastka ne glede na vsebino jedra: model Renault Laguna/lepotica Renault Laguna?

3) Navadno se reče: Kupili smo renaulta. Toda, samo samostalniki prve moške sklanjatve s kategorijo živosti imajo v tož. ed. rodilniško končnico-a. Glede na pravilo sklepam, da je prav: Kupili smo renault. Se motim? Včasih namreč pride do nejasnosti, kadar ime vozila opravlja v stavku vlogo predmeta, še posebno, ker so ljudje navajeni uporabljati rodilniško končnico.

Hvala za vašo pozornost.

Lep pozdrav,

Gregor Palčnik

ODGOVORA

1. Za zapis poimenovanja industrijskih izdelkov velja pravopisni člen 107, kjer piše, da so to (= stvarna lastna imena) tudi: »8. imenovalni prilastki k vrstnim imenom tehničnih izdelkov in trgovskih znamk: cigarete Filter 57, otroška soba Boštjan, pisalni stroj Olivetti, gramofon Melodija, zobna krema Kalodont.« Tudi modele, tipe in podobno bi po mojem mnenju uvrstili sem, torej bi bilo povsem pravilno, če bi dodali kot jedro vrstno ime avtomobil: Vozim avtomobil Renault Laguna Grandtour 1.9 dci.

Zgled Vozim Renault Laguno Grandtour 1.9 dci je pa iz naše pogovorne prakse in ne ravno zgled pravilne rešitve – pravilo o veliki začetnici govori pri tej kategoriji namreč o zapisu desnega prilastka z veliko, tu pa Renault ni več prilastek, ampak jedro in je tako neupravičeno zapisan z veliko.
Poleg tega pa tu morda malo zmoti še sklanjanje imena Laguna, ki pa ni napačno. Moteče je lahko zaradi kombinacije imen – Renault sklanjamo (po pravopisu) tako, da se tožilnik (4. skl.) ujema z imenovalnikom (1. skl.), to pa daje občutek nesklanjanja; sledi žensko ime Laguna, ki ga sklanjamo po 1. ženski sklanjatvi; ta poimenovalna besedna zveza se končuje z besedo Grandtour, ki se obnaša enako kot Renault. In tako dobimo vtis, da je Renault v tej zvezi nesklonljiv levi prilastek, taka zgradba pa v slovenščini (še) ni pravilna (levi prilastek je po pravilu obvezno ujemalni prilastek). Če nas občutek, da gre za nepravilnost, moti, se lahko temu izognemo na več načinov – z že omenjenim dodanim jedrom in nadaljevanjem z desnim neujemalnim prilastkom (Vozim avtomobil Renault Laguna Grandtour 1.9 dci.), s spremembo Renaulta v pridevnik Renaultov (Vozim Renaultovo Laguno Grandtour 1.9 dci.), Renault lahko iz lastnoimenske skupine preselimo v občnoimensko (po zgledu vozim forda : vozim avtomobil Ford, torej vozim renault), vendar nam ostane razlika v sklanjanju (kajti Renault ni osebno ime, tako kot Ford, zato je tu 4. skl. = 1. skl.), k temu pa dodamo ime modela kot pojasnilo, torej za vejico: Vozim renault, Laguno Grandtour 1.9 dci. A vse to modrovanje pokaže, da pravopisna bitka na tem področju še ni dobljena – ker je ločevanje med vozim avtomobil Renault in vozim renault (oz. v rabi verjetno bolj živim vozim renaulta/Renaulta) rahlo okorno in nestvarno in ker nam jezikovna praksa pod močnim tujim vplivom dnevno bogato streže z zgledi, ki so v nasprotju s pravopisnimi pravili. Če upoštevamo to, pa verjetno zapis vseh delov take zveze z veliko sploh ne moti, ne v besedilu ne v seznamih.

2. Pravilo sicer izrecno navaja prilastke ob vrstnih imenih tehničnih izdelkov, a če gre za namerno bolj poetično poimenovanje in je iz sobesedila jasno, da mislimo s takim jedrom na avtomobil, model ..., tak zapis ne bi smel biti problematičen.

3. O kategoriji živosti, podspolu samostalniških besed moškega spola: Za samostalnike moškega spola, ki se nanašajo na živa bitja (oz. na enakoglasne besede za poimenovanje vin, vozil, društev, planetov, bolezni – gl. Toporišičevo slovnico), velja, da se tožilnik ujema z rodilnikom (imam brata, nimam brata), za vse druge samostalnike moškega spola pa velja, da se tožilniško obrazilo ujema z imenovalniškim (imam stol, to je stol). Imena avtomobilov spadajo delno med imena bitij, ker so poimenovani po ustanoviteljih tovarn: Ford, Peugeot, Porsche ... ali sicer po živih bitjih – beetle, hrošč, mustang ..., delno pa med neživo in bi jih morali sklanjati kot stol: vozim fiat, volkswagen, renault, volvo, nisan ..., kangoo, espace, yugo, fičko (SP pri avtomobilskih znamkah dopušča, kot slabšo možnost, tudi kategorijo živosti – zapisano: tudi živ.!). A praksa gre tudi tu svojo pot, in sicer v vedno širše posnemanje kategorije živosti: kupili smo renaulta, mercedesa, volva (volvota), BMW-ja ..., punta (puntota), fička, yuga (yugota, yugeca), clia (cliota). Zakaj? Morda zato, ker so vidno sklanjana vsa ženska imena avtomobilov (vozim lado, toyoto, hondo, dacio ..., katrco, primero ...) in ker tako sklanjamo tudi nekaj moških imen (forda, porscheja ...) in ker zato očitno nastaja občutek, da za avtomobile, enako pa tudi za športne ekipe, gobe, igralne karte ... pač v celoti velja kategorija živosti. Tudi tu ste očitno zadeli v točko, o kateri bodo morali jezikoslovci še razmisliti, kajti nismo še prišli do splošno veljavne formule.

Preberite morda še sestavek o industrijskih imenih v priročniku Pravopisna stikanja in starejše razmišljanje Šussovcev na spletu – http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000389.html

LP, Darja Tasič
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spoštovani kolega!

Poskus odgovorov na Vaša vprašanja:
1. a) Vozim renault laguno grandtour 1.9 dci/Vozim Renault Laguno Grandtour 1.9 dci?
Po znanem pravopisnem pravilu, ki ste ga navedli tudi Vi, je glede začetnic pravilen SAMO prvi zapis ali pa Vozim avtoRenault Laguna Grandtour 1.9 dci.
b) V seznamu vozil lahko uporabite citatni zapis Renault Laguna Grandtour 1.9 dci, saj boste v glavo preglednice napisali npr. Vrsta vozila.

2. Ali velja zgoraj omenjeno pravilo za vsako uporabo imena v vlogi prilastka ne glede na vsebino jedra: model Renault Laguna/lepotica Renault Laguna?
Da, pravopisnemu pravilu je zadoščeno v obeh primerih.

3. Pravopis pri vseh avtomobilih daje prednost obliki za neživost Kupili smo renault in po mojih izkušnjah jo lektorji upoštevajo. Kategorija živosti je namreč navedena z opredelitvijo na drugem mestu "tudi živ." (npr. renault -a [reno -ja] m z -em/-om [em] tudi živ. (o) |avtomobil|) – oblika torej ni napačna (ohranitev živosti tudi, kadar lastno ime postane občno: Ford> ford).

Lep pozdrav, Helena Škrlep