4. 9. 2013

Zapis zneska z besedo

Spoštovani,

kako se pravilno napiše znesek z besedo, in sicer: 0,2916 EUR/kom?
0 EUR, dvatisočdevetstošestnajst stotinov???? To mi nekako ne gre skupaj.
Ker gre za velike količine izdelkov, mora biti cena na štiri decimalke.
Hvala vam za kakršenkoli odgovor ali morebitno informacijo, kje bi dobila pravi odgovor.

Irena FRANGEŽ

ODGOVORI

Predlagala bi 0 evrov 29 centov 16 stotink centa po kosu.
Lp
Vera Jakopič

Najbrž takole:

nič celih, dva tisoč devetsto šestnajst (desettisočin) evra

(za npr. 0,0916 EUR pa nič celih, devetsto šestnajst desettisočin evra)

ali

nič celih, dve, devet, ena, šest (desettisočin) evra

ali pa

devetindvajset celih, šestnajst (stotin) (evrskega) stotina ali evrostotina ali evrocenta ali centa.

(Zveza "dvatisočdevetstošestnajst stotinov" da 29,16 evra, kar pa je res čisto narobe in nepravilno.)

S tremi decimalkami (v evrih) se zapisujejo recimo cene pogonskih goriv ipd.

Srečno vožnjo z evri in stotini.

Peter Weiss
Pozdravljeni!

Zanimivo vprašanje! Pravila, ki bi določalo pravilno branje, sicer nisem našla nikjer, takole "po občutku" pa bi predlagala branje "nič celih dva devet ena šest evra". (Zdi se mi bolj praktično kot "nič celih dva tisoč devetsto šestnajst desettisočin evra".) Možnost, ki jo kot neustrezno navaja tudi ga. Frangež, pa je celo nepravilna, saj ne ustreza znesku (v stotinih navedeni znesek je stokrat večji od v evrih navedenega).

Vesna Žnidar Kadunc

Spoštovani!

Pri decimalkah moramo vedno upoštevati, da za takim števnikom stoji (merjeni) samostalnik v rodilniku ednine, po vzorcu pet celih štiri desetine kilometra (5,4 km).
V vašem primeru merimo/štejemo evre in ne stotinov, zato bi 0,2916 EUR/kom prebrali: nič celih dva tisoč devetsto šestnajst (desettisočin) evra. Če pa vključimo stotine, je to nič evrov in 29 celih 16 stotin stotina ali, ker pri denarnih enotah praviloma ne operiramo z desetinami, stotinami ..., nič evrov in 29 celih 16 stotina. Vaš primer bi se torej prebral tudi: 29 celih 16 stotina (evra) na komad/kos, z besedo zapisalo pa bi se to: nič celih dva tisoč devetsto šestnajst evra oz. če velja pri vas pravilo pisanja skupaj, kot je veljalo za čeke: ničcelihdvatisočdevetstošestnajst EUR.

Darja Tasič

Zdravo,

jaz bi težavo rešil tako: evro ima sto centov, torej če rečeš, da je nekaj dva tisoč petsto centov, to pomeni 25 €, zato je spodaj predlagana rešitev pomensko napačna. Če je nujno, da je zapis z besedo, uporabljene pa so štiri decimalke, je zapis tak (0,2916 €): devetindvajset celih šestnajst centa.

Miha Knavs

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spoštovana gospa Irena Frangež,
menim, da je pravilno takole: nič celih dva tisoč devetsto šestnajst desettisočink evra za kos (na nakaznici pa ničcelihdvatisočdevetstošestnajstdesettisočink evra za kos).

Lep pozdrav.
Milojka Mansoor