4. 9. 2013

Zapis programske opreme

Lepo pozdravljeni,
jezikovna zagata je, ali v knjigi pustiti powerpoint kar angleško oz. kako ga posloveniti. Če je to ime znamke, je z veliko, kaj pa, če ni.
Rozalka Mohorič
.............................
Kako pa je s pisanjem besed word, excel, windows, facebook, twitter, bluetooth ... (dopišite še katero)? Kdaj uporabiti kot znamko in kdaj ne?
O poslovenjenju da ali ne, smo že razpravljali, kaj pa velika ali mala začetnica. Kot pri avtomobilih? Je prav: Imam samsunga. Imam telefon Samsung.

Dobrodošlo bi bilo pojasnilo, ker tudi laična javnost sprašuje, kako pisati.
Iskrena hvala za čas, ki ga boste vložili v pojasnilo.
Boža Čož
...............................

ODGOVORA

Pozdravljeni,
posredujem lahko svojo izkušnjo ... Slovenjenja imen programskih orodij ne poznam, poznam pa lektorski dogovor, da se programska orodja kot izdelek (torej v uporabi več posameznikov) pišejo z malo začetnico (tako kot vozimo golfe, kie, ople ... na računalniku uporabljamo word, excel itd.).
Glede Facebooka in Twitterja pa je tako, da se lahko štejeta med medije komunikacije z lastnim imenom in enotno "izdajo", in sta nekakšni javni tribuni na spletu; primerjali bi ju na primer lahko s spletnimi portali časopisov, forumov ... Čeprav sem že opazila, da se ponekod pišeta z malo začetnico, sem ju sama do zdaj (glede na navedene argumente in dogovore s sodelavci) pisala z veliko začetnico.
Vesela bom še kakšnega pojasnila in druge izkušnje.
LP,
Katarina Molk
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Glede velike začetnice pri imenih računalniških programov ipd., ki se uporabljajo kdaj kot imenovalni prilastki, drugič pa samostojno, velja nekaj takega kot pri pisalnem stroju Olivetti oz. pri olivettiju. Kar ima zadnji Slovenski pravopis zapisano v paragrafih 107 in 147, je pač smiselno nekoliko razširiti, torej na program Word in na word ali na program PowerPoint oz. na powerpoint itd. Seveda nam večinoma sploh ni v zavesti, kaj točno sta facebook in twitter, zato ju mnogi že pišejo tako, z malo začetnico, čeprav niso nemogoče zveze kot "družbena spletna stran Facebook".

Peter Weiss