4. 9. 2013

Zapis odstotkov s simbolom ali besedo

20-odstotni = 20 %

Na fakulteti so nas učili takole:

20 odstotkov = 20 %
20-odstotni = 20-%

Ker je oblika z vezajem nekoliko neprijetna za oko, so svetovali zapis z besedo.

Mi lahko prosim razložite, katera različica je prava in zakaj.

Lep pozdrav,

Anja
..............................................................................................

ODGOVOR

Odstotke, stopinje, metre, kilograme in druge enote v slovenščini pišemo kot simbole (%, °, m, kg) praviloma za številkami le, če pomenijo samostalnike. Iz njih izpeljane pridevnike izpisujemo:
odstotni delež, stopinjska lestvica, metrski korak, kilogramska utež, tudi v nadaljnjih izpeljankah: dvajsetodstotni in 20-odstotni delež, stoosemdesetstopinjski in 180-stopinjski obrat, dvestopetdesetmetrski in 250-metrski odsek, stokilogramski in 100-kilogramski slonji mladiček.

Nekaj več nihanja je le v kemiji, saj na farmacevtskih pripravkih najdemo napise kot 70 % etanol, vendar pa tudi povsem korektno etanol, 70-odstotni in etanol, 70 % (pojasnilo bi lahko bilo tudi v oklepaju); zadnji način je priporočljiv predvsem zaradi izrazov, kot sta molski odstotek (mol %) in prostorninski ali volumski odstotek (vol. %, % vol.). Napis 70 % etanol sicer razumemo, nekoliko ga vzdržuje in podpira tovrstno pisanje v drugih jezikih, recimo v nemščini, nikakor pa ga ne bi bilo dobro podpirati ali širiti na druge pridevnike, tvorjene iz enot, katere lahko zapisujemo s simboli.

Gospodarnost pri pisanju vendarle ima meje, sploh če trči ob estetsko načelo, sicer bi ob občasno zaželenih krajših pridevniških načinih zapisovanja izrazov z odstotki imeli uveljavljene tudi že zapise 180-°-ski obrat, 250-m-ski odsek, 100-kg-ski slonji mladiček, 20-l-ski grelnik, 24-h-ni (‘24-urni’) servis.

To zelo odsvetujem in priporočam izpisovanje pridevnika. Velik uspeh bo že, če bodo pišoči med številko in pridevnikom, tvorjenim iz enote, v takih primerih pisali stični vezaj. Ja, in pridevnik metrski s samo enim e-jem.

Peter Weiss