4. 9. 2013

Upariti ali spariti

Prosim vas za vaš predlog uporabe besede, ki jo v informatiki kar pogosto uporabljamo, vendar menim, da nepravilno. Gre za besedo»upariti« ali včasih »vpariti«. S tem izrazom želimo povedati, da ima npr. en podatek v neki zbirki ustrezen par v drugi. Ker to nima nobene zveze s paro oz. podatek »ne izpuhti«, me zanima, ali obstaja kakšen lepši/primernejši izraz. V SSKJ, žal, ne najdem nobenega ustreznega – tako da si včasih pomagam s »poiskati ustrezen par v drugi podatkovni zbirki« ali nekaj podobnega, vendar bi bil za uporabo bolj priročen jedrnat izraz ali beseda.

Prisrčen in topel pozdrav
Tanja Tomšič

ODGOVORI

Iz SSKJ je razvidno, da je primeren drugi pomen glagola spariti. Mogoče je v rabi res bolj znan 1. pomen tega glagola, vendar 2. pomen pove točno to, kar je pojasnjeno v vprašanju.

Lp.
Nataša Purkat

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dober dan!
Skoraj moja tema, zato takoj, ko še brbota ... Jaz osebno sem bila zelo vesela, ko sem slišala za uparjevanje, ne pa mapping. In precej logično se sliši, če pogledamo povezavo med pomenom in smislom.
Kaj če bi razmišljali o spremembi na drugi strani? Poglejmo naglas:
upáriti -im dov. upárjen -a; upárjenje (á
a) kaj ~ vodo
Tole računalniško uparjevanje bi verjetno prišlo iz nedoločnika z naglasom na i > uparíti
Saj gre za pare, ne paro (imamo tudi > parítveni -a -o (i) ~ organ).
V slovenščini je kar nekaj takih parov, npr. klop.

LP
Kristina M. Pučnik

spáriti in sparíti [...] 2. narediti, da kaj sestavlja par: spariti (dva) vola za vprego / čevlje je sparil in pospravil
Tole je iz SSKJ-ja in je bilo zapisano že v Pleteršnikovem slovarju, torej ni nič novega, zbuja pa veliko manj miselnih povezav na paro kot glagol upariti. Zato priporočam. Ali bo ustrezalo?
S pozdravčki.

Peter Weiss

Ste že poskusili poiskati izraz v slovarju informatike? Na tejle povezavi: http://www.islovar.org/slovar_oslovarju.asp

Renata Hari

Mogoče bi se lahko poigral z izrazoma, ki ju poznajo v "agencijah, ki osamljenim dušam iščejo partnerje, in sicer: poparčkati, sparčkati. Tudi Američani so pri tvorjenju besedišča s področja računalništva in informatike sproščeno igrivi, a hkrati v terminološkem pogledu ustrezno strogi, Slovenci pa smo po navadi pri tem bolj togi ...

LP
Tine Logar

Spoštovani,
v zvezi z vprašanjem o računalniškem izrazu bi se bilo mogoče izraziti z besedno zvezo povezati podatke.

Lepo Vas pozdravljam.
Ema Sevšek

Tale primer je dober dokaz, da se včasih ujamemo v svoje misli in ne znamo najti rešitve, ki že dolgo obstaja. Še dobro, da sta nas besedi upariti in vpariti preveč spominjali na paro, sicer bi morda katero od njiju že začeli uporabljati. Ker imamo v SSKJ za ta pomen že besedo spariti, bo najbolje, da se je držimo.

Lep pozdrav.
Milojka Mansoor

Na spletni strani vašega društva sem zasledil debato o predlogu uporabe besed upariti/vpariti in spariti.

Še mnenje 'iz stroke' in prakse v računalniškem okolju:

Tudi sam sem računalničar, že v letih in že zunaj garancije, in pri svojem delu pogosto uporabljam izraz upariti. Enako kot velika večina kolegov – in teh poznam veliko.

Ne vem sicer, zakaj nam je izraz spariti nekako nesimpatičen – morda je v naših glavah ob tej besedi preveč povezav na spolnost oziroma na nekaj slabšalnega (pokvarjenega?), da bi lahko 'sparjali' tudi šifre, nazive, enote mere, … – to nekako ne gre.

Po drugi strani je izraz 'upariti' bolj tehnične narave, torej bolj inerten v pogovoru in zato laže uporaben, predvsem v pogovornem jeziku. Čeprav SSKJ zanj ne opisuje tovrstne rabe, smo ga, kot kaže, v praksi že povsem posvojili in ga v računalniških krogih uporabljamo že vsaj trideset let.

Strinjam se z vašo ugotovitvijo, ki ste jo zapisali ob koncu razprav na to temo: imamo besedo za ta pomen. Je pa po mojem skromnem mnenju 'umazana' z drugimi, bolj uporabljanimi pomeni in zato manj primerna.

Lep pozdrav.

Dragan Pavlica