4. 9. 2013

SMS, s SMS ali z SMS

Pozdravljeni, zanima me, kako pravilno sklanjamo: s SMS-om (esemesom) ali s SMS-jem (zaradi izgovorjenega polglasnika za soglasnikom?

Hvala za odgovor.

Marjanca

Dodajam še vprašanje: Ali pišemo predlog s pred kratico SMS ali predlog z SMS, ker izgovarjamo z esemesom?

Boža Čož

ODGOVORI

1. Glede SMS pri predlogu in sklanjanju:

odvisno od tega, kako kratico izgovarjamo:

esemes>> Z esemes (zveneči soglasnik/predlog pred samoglasnikom); z esemesom

sms >> S sms (nezvenečipred nezvenečim); s smsjem

Lep pozdrav.

Milena Fabiani

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Za SMS je v SP analogija v SS, STA, a žal brez navedbe orodnika, medtem ko pri tistih, za katere navede izgovarjavo s polglasniki (SS |Slovenska slovnica|, SSK, SSKJ [s∂s∂k∂j∂], SŠK ...),

orodnik najdemo – s ...-em (čeprav bi to znali sami tvoriti)!

Med težjimi primeri iz glasoslovja najdemo o kraticah, formulah in simbolih (1021), da jih beremo /.../ črkovalno, npr. PTT [p∂t∂t∂], SP [espé] ... Torej imamo obe možnosti in je primerno, kar zadeva izgovarjavo in z njo povezano sklonsko obrazilo, oboje, tako s SMS-jem [ss∂m∂s∂jem] kot s SMS-om [zesemesom].

Dilemo, ali je pri tem drugem pravilna zveneča ali nezveneča varianta predloga, pa odpravi slovarsko geslo: z predl., pred nezvenečim pisnim soglasnikom (tudi če se izgovarja zveneče) varianta s (Če ti razlaga ni takoj jasna, ti zadevo končno razjasnita primera: s Saale [z zale] in s Siegfriedom [z zikfridom]. V pravopisu bi torej moralo pisati še s SS-om, s STA-jem.

Darja Tasič