4. 9. 2013

Katere (vse) oblike so pravilne?

Evkarionti, prokarionti, evkarioti, prokarioti, evkariotski, prokariotski, evakriontski, prokariontski. Vsi ti izrazi se uporabljajo – eni so neposredno slovenjeni iz latinščine, drugi iz angleščine.
Nekdo med avtorji pravi, da je prav prokariont/evkariont in pridevniško prokariotski/evkariotski.
Pravopis je jasen, praksa gre po svoje. Kako to rešujete vi?

Hvala.
Marina

Odgovora

Besedil s temi besedami še nisem dobila v roke, zato zdaj prvič razmišljam o tej dilemi. Pri strokovnih besedilih moramo lektorji sicer pogosto verjeti avtorjem, ker ni možnosti, da bi preverjali čisto vsako besedo, a tako izzvani pač pogledamo v naše 'zakone' – SP in slovar tujk. Tako dobljen odgovor je – v slovenščini je pravilno evkarionti in prokarionti, evkariontski in prokariontski. Doslej je bilo ustaljeno, da smo strokovne izraze, izpeljane iz latinščine ali grščine, izpeljevali neposredno iz teh dveh jezikov, zato ne vem, zakaj bi se zdaj bolj opirali na angleščino. Vseeno sem poskušala preveriti še v angleškem slovarju (Webster, Oxsford), a teh gesel moja slovarja ne vsebujeta, sem pa na spletu našla angleško eukaryotes in špansko eucariontes. Španska oblika je zame potrditev pravilnosti slovenske oblike.

Darja Tasič

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Živjo.
Preverila sem po medicinskem slovarju in ta navaja gesla prokariont in prokariontski ter prokariot in prokariotičen.
Pri geslu prokariont razlaga, da gre za organizem iz vrst bakterij /…/, in za primerjavo ponudi prokariontsko celico. Pri geslu prokariot usmerja na geslo prokariont. Torej je mogoče sklepati, da se prokariot ne uporablja.
Pri geslu prokariontski razlaga, da se nanaša na prokarionte, kot sinonim pa navaja prokariotičen. Vendar pri geslu prokariotičen usmerja na geslo prokariontski. Torej je mogoče sklepati, da se uporablja le prokariontski, kar ustreza samostalniku prokariont. Sklepati je tudi mogoče, da se ne uporablja niti pridevnik prokariontičen, tako medicinski slovar.

V nasprotju s to zadnjo navedbo pa pravopis v slovarskem delu navaja geslo prokariontičen.

SSKJ pa teh gesel ne pozna.

Po medicinskem slovarju in pravopisu enako velja tudi za evkarionta in pripadajoči pridevnik evkariontičen.
Jaz bi svetovala opiranje po pravopisu in medicinskem slovarju, torej samostalnik prokariont in pridevnika prokariontski oziroma prokariontičen. Drugemu pridevniku bi dala prednost, če seveda nimajo avtorji kakšne bolj utemeljene strokovne razlage v prid prvega.

Lp.
Nataša Purkat