4. 9. 2013

Kako sklanjati ime in priimek: MIRKO ŠPEGU

Zanima me, kako bi sklanjali ime in priimek MIRKO ŠPEGU?

Lep pozdrav,
Tanja Tomšič

Sklanjanje spodnjega imena in priimka poteka s podaljšanjem osnove:
Mirko Špegu
Mirka Špeguja
Mirku Špeguju
Mirka Špeguja
Mirku Špeguju
Mirkom Špegujem

Po vsej verjetnosti je v priimku naglas na končnem samoglasniku -u in ne na -e-, ki lahko povzroča zmedo zaradi analogije na besedo »špegel« (ogledalo) in posledičnega sklanjanja te besede.

Pričakujem seveda tudi mnenja kolegov.
Hvala in lep dan,
Irena Hvala

Jaz pri tem niti ne vidim težave. Po mojem mnenju se lahko priimek Špegu sklanja kot npr. Nehru, Nehruja, Paternu, Paternuja, guru, guruja ipd. Zveni podobno kot Peru, ragu, tiramisu, kanu ipd., le da je ključna razlika v tožilniku. Torej Mirko Špegu, Mirka Špeguja, Mirku Špeguju, Mirka Špeguja, ob Mirku Špeguju, z Mirkom Špegujem.

Lp.
Nataša Purkat

Sklanjala bi po zgledu Merkù; Mirka Špeguja, Mirku Špeguju, Mirka Špeguja, pri Mirku Špeguju, z Mirkom Špegujem. Običajno se priimki od homonimne različice polnopomenske besede razlikujejo v naglasnem mestu, a ni nujno.

Lp
Vera Jakopič

Mirka Špeguja!

Pozdrav, Helena Škrlep

V SP 2001 piše, da samostalniki, katerih osnova se v govoru končuje na -u/ú, daljšajo osnovo z j (tako v pisavi kot govoru). Torej:

1. Mirko Špegu
  2. Mirka Špeguja
  3. Mirku Špeguju
  4. Mirka Špeguja
  5. o/pri Mirku Špeguju
  6. z Mirkom Špegujem

Lep pozdrav
  Benedikta Gungl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To dvoje se sklanja na način Mírko Špegu, rod. Mírka Špeguja itd. (odslej ime puščam ob strani), tož. Špeguja, tako kot slovnični paradni primer emu -ja (pa naj je u naglašen ali ne) in kot priimke Bojetu, Lucu, Omerzu, Paternu ipd. Morebitni rodilnik Špegla bi zavedel stran od imenovalniške oblike, ki je pri priimkih vendarle izhodiščna in kanonična. Zato je priporočljivo tako sklanjati tudi priimek Čeru, čeprav bi ga z današnjim znanjem hitro prenaredili v Červ ali Črv. Priimki pogosto niso v skladu s pravopisnimi pravili, ampak včasih razlikovalno prav v nasprotju z njimi: Oblák, ki je zapovedan v slovarskem delu Slovenskega pravopisa :: Óblak, Gŕm :: Gêrm, Krajnc :: Kranjc :: Kranjec -- v tem pogostnostnem zaporedju. Tu bi bilo nesmiselno delati red in se ga zaradi nosilcev, ki bi lahko bili prizadeti, tudi ne sme; spremembo smejo predlagati edinole oni sami. Seveda pa pri pregibanju priimkov in pri tvorjenju izpeljank iz njih ravnamo po najboljših spoznanjih, torej z upoštevanjem pravil knjižnega jezika, kamor ob vsej spoštljivosti do kanonične, tj. imenovalniške oblike spada rodilnik Kranjca, ne morda Kranjeca, za katerega moramo vedeti, ali spada k imenovalniku Kranjc ali Kranjec. (Še to: nosilcev priimka Špegel je bilo v Republiki Sloveniji leta 2000 kakih 220, nosilcev priimka Špegelj kakih 100, priimka Špegu pa menda 22. Najbrž je edini slovenski priimek, ki ga je tudi v moškem spolu priporočljivo sklanjati z ničtimi končnicami oz. je nesklonljiv, Zagrušovcem: prvotni nosilec je živel za hribom, imenovanim Grušovec (pri Dobrni), zato.)

S pozdravi.
Peter Weiss

Nekaj prispelih mnenj ni pravilnih, zato pojasnilo.

– Npr. sklanjanje v tož. Mirka Špegu, češ da gre za besedo, ki pomeni neživo, saj imajo vsi slovenski priimki, če jih nosijo moški, razen primera Zagrušovcem, podspol živosti.
– Tudi ni prav, da priimka ne sklanjamo in ohranjamo v vseh sklonih Špegu, češ da je to »izhodiščno tuje ime«. Če bi bilo tako, bi morali enako ravnati tudi pri vseh tujih priimkih.
– Ni prav tudi Mirko Špegu, Mirka Špega, Mirku Špegu, Mirka Špega, saj je takšno sklanjanje pridržano za romunske priimke, kakršen je Balanescu, pa še tu je v rodilniku dvojnica, in sicer Balanescuja in Balanesca (pravila slovenskega pravopisa v paragrafih 767 in 781).
– Sklanjanje Mirka Špeguta pa ni pravilno, saj tega tipa (osnova na -u, ki bi se podaljševala s -t-) v slovenščini sploh nimamo.