4. 9. 2013

Ali Mike - Mikea ali Mike Mika

Spoštovani,

na vas se obračam s prošnjo za pomoč pri razrešitvi pravopisne zagate. Sem prevajalka leposlovja in pravilo iz Slovenskega pravopisa sicer poznam, vendar sem pri uglednih založniških hišah opazila določena odstopanja, zato sem malce zmedena in bi se rada prepričala, kaj je prav.

Gre za pravilo sklanjanja tujih moških imen, ki se končajo na -e, Slovenski pravopis navaja primer Wallace - Wallacea, z razlago, da e za c varuje izgovor črke c kot s (str. 97, člen 772).

Na faksu smo pravilo razlagali kot: če končnica -e vpliva na izgovorjavo, jo ohranimo. Torej smo jo ohranjali tudi pri naslednjih primerih:

Mike – Mikea, Eugene – Eugenea, Dave – Davea. Pa še primer pri ženskih imenih: Jane – Janein, Grace – Gracein.

V zadnjem času pa sem v prevodih (kot rečeno, uglednih založnikov in tudi pri Delu) zasledila:

Eugene (judžin) - Eugenov (eugenov), Dave (dejv) - Dava (dava), Jane (džejn) - Janin (janin), Grace (grejs) - Gracin (gracin).

Primer imena, ki se mi pojavlja v trenutnem prevodu, je Zane. Ga lahko sklanjam Zane - Zanea, ali je bolje Zane - Zana. Kakšno je dejansko pravilo?

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za pomoč.

Lep pozdrav,

Martina Žalig

ODGOVORI

Pravopis uči (772), da 'na koncu osnove izginja nemi samoglasnik, ki ne odloča o izgovoru pred njim stoječih črk za glasove č ž š dž in s, pisanega s c,' in da (773) 'krajšamo tudi, ko nemi samoglasnik preprečuje nosni izgovor: Lamartine Lamartina'. Torej spadajo v to kategorijo imena kot George Georgea, Wallace Wallacea in podobna, ne pa imena kot Dave, Mike, kjer končni e sicer res vpliva na zvočno podobo besede, a ne na izgovor končnega soglasnika. Na to, da iz rodilnika Dava, Mika, ne moremo sklepati, kako se to prebere in kakšna je imenovalniška oblika, so opozarjali predvsem anglisti, a pravilo je, kolikor je znano lektorjem, za zdaj ostalo nespremenjeno. In zato zasledite tako sklanjanje pri Delu in večjih založbah, torej tam, kjer imajo svoje lektorje.

Če so vam na fakulteti to pravilo razlagali tako, kot ga razumete vi, lahko pomeni:

- da ga niso razumeli,

- da so ga namerno ignorirali ali pa

- da je prišlo do dogovora v akademskih krogih, ta pa ni dosegel (vseh) uporabnikov, in tako sledijo pravopisu (samo še) nepoučeni (= disciplinirani) pisci in lektorji in imamo v praksi nered.

Po veljavnem pravopisu se imena Dave, Mike, Eugene, Zane ... sklanjajo Dava Davu ..., Mika Miku ..., Eugena Eugenu ..., Zana Zanu ...

Darja Tasič

.............................................................................................................................................................................................................................

Pri sklanjanju tujih imen veljajo določena pravila, ki pa si jih pisci zelo pogosto razlagajo po svoje. Enako je tudi pri sklanjanju lastnih imen z izglasnim e-jem.

Primeri, kot so Mike, Mikea, Dave, Davea ipd., so napačni, saj velja, da nemi -e v izglasju v imenovalniku nato v drugih sklonih odpade, zato je edino pravilno sklanjanje Mike Mika, Dave, Dava ipd.

Seveda pa so posebnosti: če -e v izglasju varuje izgovor pred njim stoječega soglasnika, ta e ostane, primeri za to so Wallace, Wallacea (kot omenjen pri avtorici) in še npr. George, Georgea ipd. Pri Georgeu je treba paziti na preglas še v orodniku, saj pogosto pišejo z Georgeom, namesto z Georgeem. To velja za moška imena.

Pri Jane in Grace je drugače. Imeni se pravzaprav sploh ne sklanjata, ker pašeta v 3. ž. sklanjatev in torej ista oblika ostaja v vseh sklonih. Pri tvorbi svojilnih pridevnikov (kot navaja avtorica) pa sta dve možnosti – če se osnova konča na samoglasnik: 1) podaljšava osnove z j, če se osnova konča na i ali y, in 2) neobvezno podaljšanje osnove, če se ta konča na e, a, o, u, tako je pravilno Janina in Gracina slika. Pravopis npr. navaja primer Beatrice, Beatricin, Inge, Ingin, ob tem pa tudi Desiree, Desireejin.

Tako torej ime Zane paše v prvo skupino izmed omenjenih, nemi -e v izglasju v imenovalniku pri nadaljnjem sklanjanju odpade in se sklanja Zane, Zana, Zanu ipd. in Zanova slika.

Lp.

Nataša Purkat